Ieri, Jurnalul National v-a prezentat suveicile de firme prin care sunt sifonati, in Insula Barbatului din Marea Irlandei, bani negri din Romania. Din acest joc face parte si Philip Mark Croshaw, implicat intr-o escrocherie de mari proportii, cu locuri de munca pe platforme petroliere.

El a fost director la peste 2.000 de societati din Anglia, cu ajutorul carora a tepuit zeci de mii de persoane din intreaga lume. Una dintre retetele fraudei: locuri de munca fantoma.

Oricine si-ar dori un loc de munca menit sa-i aduca mii de dolari lunar si pentru care sa nu se pretinda calificare sau experienta. Asa se face ca multe persoane cad in plasa unor anunturi atragatoare, dar fara acoperire in realitate.

Asta s-a intamplat si in cazul ofertelor de munca venite din partea companiei Caledonian Offshore Ltd., controlata de Philip Mark Croshaw, plus alti doi "intreprizatori" din Panama: Tito Cordoba si Michael Beiertz. "Munciti acum! Pe platformele petroliere offshore! Posturi disponibile.

Salarii incepand de la 59.000 USD pe an!!!" Cam asa arata, in mare, anuntul publicat anul trecut intr-un cotidian central. Anunt care a revenit in acelasi ziar si luna trecuta. La prima vedere, o superoferta care-ti poate aduce locul de munca mult visat. Asa au gandit si sutele sau poate miile de romani care au urmat instructiunile simple postate in anunt.

ROMANII CA PRADA. In primavara anului trecut, intr-un ziar national, la sectiunea alocata ofertelor de munca, a fost publicat un anunt destul de atragator. Se ofereau slujbe pentru personal calificat sau necalificat in industria de extractie petroliera maritima. Conform anuntului, in schimbul muncii prestate, oamenii ar fi primit o suma frumusica: 100-200 dolari/zi.

Doritorilor nu li se cerea decat sa-si trimita un CV prin e-mail. Anuntul cu pricina era scris in limba romana, iar compania care facea recrutarile se numea Caledonian Offshore Ltd. Cei care si-au trimis CV-urile la adresa de e-mail specificata in oferta de munca au primit drept raspuns de la compania mentionata un plic ce continea informatii despre potentialul companiei.

Conform acestora, Caledonian Offshore Ltd. investeste in industria petroliera din Orientul Mijlociu, Golful Mexic, Venezuela, Marea Nordului, Kazahstan si vestul Africii.

Pe langa aceste informatii "pretioase", in plic se mai gasea si un formular, care trebuia completat cu datele complete ale aplicantilor. Pana aici, nimic care sa bata la ochi. In brosura respectiva insa, se specifica faptul ca, pentru a-si asigura respectivul loc de munca, oamenii trebuia musai’ sa trimita, o data cu formularul, si o parte din comisionul de recrutare.

Adica 189 de dolari din 438. Foarte multi romani au crezut in aceasta sansa si au trimis acesti bani. Au fost si cazuri in care comisionul de recrutare a fost platit integral. Pentru acestia, euforia jobului mult visat s-a stins o data cu trecerea lunilor, cand si-au dat seama ca fusesera inselati. Nimeni nu a primit nici un raspuns din partea companiei Caledonian Offshore Ltd.

Iar banii trimisi nu au mai putut fi recuperati. Astfel, sute de romani creduli, care au visat la o viata mai buna, nu s-au ales decat cu amaraciunea banilor pierduti.

Dupa un an, mai precis luna trecuta, acelasi cotidian central, la aceeasi rubrica destinata ofertelor de munca, a publicat din nou anuntul companiei Caledonian Offshore Ltd. De aceasta data, CV-urile urmau a fi expediate pe adresa job1@fastoiljobs.com.

Acelora care si-au trimis deja economiile agentiei de recrutare cu gandul ca traiul lor se va imbunatati considerabil nu le ramane decat sa astepte mult si bine un raspuns din partea offshore-ului. Romanii care inca nu au facut acest pas trebuie sa stie ca, la nivel global, aceasta companie a inselat zeci de mii de oameni prin aceeasi metoda pe care a aplicat-o si inca o aplica in tara noastra.

LOCURI DE MUNCA VIRTUALE. Inselatoria companiei-fantoma incepe in Toronto, acolo unde Caledonian Offshore Ltd. isi mentine corespondenta virtuala. Inregistrata ca fiind o companie din Liberia, firma isi are adresa pe 599 B Yonge Street, Suite 350, Toronto, Canada. O alta adresa a companiei este in Statele Unite ale Americii. Mai precis, in Miami, la 1601 NW 9th Avenue.

Prin aceasta adresa sunt intermediate mesajele electronice primite din Panama, Insulele Caraibe si America Latina. Federatia Internationala a Transportatorilor a avertizat, in 2004, ca exista 14 website-uri care promoveaza escrocheria Caledonian Offshore Ltd. Iar acestea sunt legate unele de altele prin adrese electronice si servere comune.

Website-ul www.fastoiljobs.com este, de fapt, acelasi lucru cu agentia de recrutare Caledonian Offshore Ltd. Iar webmaster-ul site-ului are urmatoarea adresa de e-mail: webmaster@ cooljobsite.com. Adresa serverului este 1601 NW 9th Avenue, Miami, iar telefonul unde proprietarul poate fi sunat este (999) 999-9999. Acest site impreuna cu alte 11 au legatura cu Caledonian Offshore Ltd.

si, mai ales, toate au aceeasi adresa postala din Miami si acelasi numar de telefon.

DE FATADA. Pentru a "agata" cat mai multe potentiale victime, site-ul companiei controlate de Croshaw, www.caledonianoffshore.com, este realizat astfel incat nu lasa sa se vada ca in spate sta o afacere care a inselat mii de oameni din intreaga lume.

Mai mult, prin informatiile existente pe site, dau impresia ca detin un fel de exclusivitate in ceea ce priveste joburile din industria petroliera: "In baza unor aranjamente speciale, noi reusim sa asiguram aceste proiecte cu resurse umane, pentru ca operatiunile sa se desfasoare fara nici un fel de problema.

Serviciul de recrutare unic al Caledonian Offshore Ltd. a ajutat mii de femei si barbati din intreaga lume sa-si gaseasca locuri de munca foarte bine platite pe platformele maritime. Te putem ajuta si pe tine!". Pe langa suportul electronic, firma-fantoma se foloseste de numeroase ziare din Europa, Asia si tarile din lumea a treia, pentru a-si promova ofertele de munca.

Iar tinta acestei companii sunt oamenii saraci si somerii. Aceste anunturi sunt ca un magnet pentru cei carora le-au ramas putine sperante pentru o viata mai buna in tara natala.

ESCROCUL CROSHAW

Misteriosul Philip Mark Croshaw este un fost rezident al Insulelor Sark. In prezent, se pare ca locuieste in Cipru. Asa cum ati putut citi in numarul de ieri al Jurnalului National, Croshaw, alaturi de Simon Peter Elmont si de James William Grassick, este implicat in procesul Norex. Cazul este judecat de Curtea de Justitie din New York.

In acest proces, grupul infractional localizat in Isle of Man din Marea Irlandei este acuzat de complicitate in spalare de bani si mituirea unor oficiali ai guvernului de la Moscova. In 1999, Ministerul de Industrie britanic l-a acuzat pe Croshaw de management fraudulos, dupa ce compania la care acesta a fost director, Oldham Vehicle Contracts, a intrat in lichidare, in 1996.

Inaintea demararii actiunii in justitie, Croshaw era director la peste 1.800 de companii britanice, dupa ce-si daduse demisia din alte 280 de firme. 16 dintre acestea au intrat in insolventa. Oficialitatile canadine, depasite de amploarea luata, sustin ca escrocheria de proportii numita Caledonian Offshore Ltd. ii aduce lui Croshaw venituri de pana la 100.000 de dolari pe luna.

Desi afacerea a luat fiinta acum cinci ani, iar plangerile victimelor sunt din ce in ce mai numeroase, site-urile companiei sunt inca active si continua sa-i bage lui Croshaw in buzunar milioane de dolari.