OTV si Prima TV sunt televiziunile cele mai indisciplinate de pe piata TV. CNA le-a administrat cele mai mari amenzi pentru ca au incalcat frecvent reglementarile din audiovizual. Amenzile sunt atat de mici, incat posturile TV trec pe "rosu" pentru a-si creste audienta.

In ultimii doi ani si patru luni, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a adus la bugetul de stat aproximativ 855.000 RON.

Suma nu a rezultat din vanzarea de antene TV colective pentru asociatiile de locatari sau din bilete de acces la sedintele consiliului (gluma! - nici nu are aceste obiecte de activitate), ci din amenzile aplicate posturilor radio-TV si firmelor de cablu care au incalcat diferite prevederi ale reglementarilor din audiovizual.

O monitorizare Capital arata ca valoarea totala de 855.000 RON reprezinta cele 124 de amenzi aplicate de CNA in acest interval. E mult, e putin? "N-as putea spune ca CNA este excesiv in amenzi. Nu vrem sa devenim niste agenti de circulatie, care stau ascunsi dupa colt ca sa-i prinda pe cei cu "viteza mare"", afirma Ralu Filip, presedintele CNA.

"N-as putea spune ca CNA este excesiv in amenzi. Nu vrem sa devenim niste agenti de circulatie, care stau ascunsi dupa colt ca sa-i prindem pe cei cu "viteza mare"."

Ralu Filip,

presedinte CNA

Cuantumul amenzilor este stabilit in legea audiovizualului si variaza intre 2.500 RON si 50.000 RON. Presedintele CNA apreciaza ca amenzile sunt mici, atat in comparatie cu valoarea publicitatii difuzata mai ales de televiziuni, cat si cu cele din tarile UE.

Banii din cea mai mica amenda incasata de o televiziune mare din partea CNA pot fi recuperati doar dintr-o singura difuzare a unui spot in prime time, iar pentru cea mai mare amenda stabilita de lege statia si-i scoate dintr-o campanie difuzata o saptamana in acelasi interval orar.

Peste jumatate din valoarea totala a amenzilor, aproape 505.000 RON, a revenit posturilor TV. Cel mai indisciplinat este, fireste, OTV, detinand recordul amenzilor. Majoritatea amenzilor s-au datorat incalcarii prevederilor referitoare la "protectia demnitatii umane si a dreptului la propria imagine". Postul a recidivat si prin nerespectarea regimului publicitatii.

OTV este si cel mai "rebel" jucator, pentru ca majoritatea amenzilor le-a atacat in justitie. Ralu Filip spune ca in prezent CNA are zece procese cu OTV, postul atacandu-i in justitie amenzile.

Prima TV ocupa locul secund in topul celor mai amendate statii TV, detinand si recordul celei mai mari amenzi din piata TV: 50.000 RON pentru Big Brother, in 2004. Motivele amenzilor tin de la nerespectarea prevederilor privind protectia copiilor pana la cele referitoare la demnitatea umana.

Printre emisiunile care si-au inscris numele pe chitantierul de amenzi al CNA au fost: "Big Brother", "Monica", "Kensky Show" si, nou venita "Tradati in dragoste".

Firmele de cablu TV, mici si mari, raspandite prin diferite colturi ale tarii, nu scapa nici ele de amenzile CNA. Cea mai frecventa abatere o reprezinta "retransmiterea de programe neautorizate". Dintre programele pe care cablistii, indeosebi cei mici, le preiau fara autorizatie si necodate, sunt cele destinate adultilor.

Operatorul de cablu cel mai amendat de CNA este Cony Sat, cu sediul in Galati, care a incasat in perioada amintita sase amenzi in valoare de 90.000 RON. Cony Sat detine si recordul pe piata de cablu: 50.000 RON pentru ca "a retransmis servicii de programe fara a fi inscrise in oferta de servicii de programe si fara a notifica in prealabil CNA".

Posturile de radio sunt cei mai atenti jucatori la regulile pietei. Doar zece statii au fost amendate. Cel mai indisciplinat a fost Radio XXI, cu patru amenzi in valoare totala de 15.000 RON. Trei dintre acestea au fost incasate de programul "Dimineata de menta".

In general, radiodifuzorii nu sunt intimidati de amenzile CNA cand isi urmaresc interesele comerciale. Ralu Filip da un exemplu: "Ne intalnim cu televiziunile si convenim sa scrie pe ecran valoarea tarifului la fel de mare ca si numarul de SMS la care sa sune telespectatorii. Toata lumea este de acord si dupa o saptamana constatam ca nu se schimba nimic. Atunci, nu avem ce face si venim cu sanctiuni."

Topul televiziunilor amendate de CNA (6.06. 2003 - 18.10.2005)

Televiziunea Nr. de amenzi Suma - RON

OTV 18 185.000

Prima TV 15 160.000

Antena 1 11 57.500

TVR 1 7 32.500

National TV 3 20.000

Pro TV 3 17.500

Realitatea TV 3 17.500

B1 TV 5 15.000

Sursa: CNA

Dan Diaconescu a fost cocosat de amenzile CNA. Asta nu inseamna ca e un "erou" al jurnalismului. In fapt, el asculta anesteziat interlocutorii care "varsa" tot felul de aberatii ce lezeaza demnitatea umana

Daca s-ar da amenzi si pentru spargerea televizoarelor din cauza urletelor, Dan Negru ar fi campion. In martie a.c., "Ciao Darwin" a fost amendata cu 15.000 RON pentru ca s-a folosit limbaj vulgar. Dan Negru continua sa urle

Cea mai proaspata amenda incasata de Prima TV (29 septembrie a.c.) a fost pentru "Tradati in dragoste", prezentata de Ernest, pentru ca a facut publicitate mascata la firma de detectivi "Guard One"

"Dimineata de menta" este cea mai amendata emisiune de radio. In acest an, programul lui Buzdugan a primit trei amenzi in valoare totala de 12.500 RON. Motivul: incalcarea demnitatii umane. Vrei audienta, platesti amenzi!