De unde o fi aparut termenul de baron pentru a-i reboteza pe prim-secretarii PSD? Probabil o fi fost tintit vreun efect publicistic, dar ca intotdeauna un anumit cuvant care face recurs la o ordine aristocratica, alipit unei persoane ce nu are nici o legatura cu ce au fost odata clasele nobiliare, ajunge sa se degradeze intr-un mod uluitor.

In felul acesta, in scurt timp vom ajunge sa nu mai putem folosi un termen sau altul. Din acest punct de vedere comunistii erau mult mai cinstiti. Nu se duceau la biserica sa-si faca o mie de cruci.

Vorbeau de clase exploatatoare, de burghezie si mosierime si daca ai fi facut greseala sa-i numesti baroni, avand in vedere nivelul lor de trai net opus marii majoritati a cetatenilor, te-ar fi plesnit de nu te-ai fi vazut.

Actualii sefi ai PSD sunt insa flatati cand sunt astfel numiti. Indiferent cate dezacorduri gramaticale ar comite, indiferent cat de lemn le-ar fi limba pe care o folosesc, indiferent cat de toparlanesc comportamentul, ei, in sinea lor, chiar se considera posesorii unui rang nobiliar si nici nu le pasa cand printre altele le spui ca nu au tinere de minte.

Mircea Geoana, fostul ambasador al Romaniei in SUA, fost ministru de Externe, persoana, deci, care a umblat prin strainatate si care, teoretic cel putin, ar trebui sa aiba un limbaj detasat de felul cum au vorbit inaintasii sai, a avut ieri o prestatie jenanta, convocandu-i pe prim-secretarii judeteni ai partidului, declarand ca a ingropat securea razboiului cu Ion Iliescu etc..

Numai ca poarta masca celui cu care s-a razboit. Aceasta i s-a asezat pe fata ca turnata, dovada ca intre liderii PSD nici nu poate fi vorba de generatii sau de diferenta de nivel cultural.

Uitand ce au facut doar in urma cu un an, sunt primii care acuza actualul Guvern de crasa incompetenta, vor sa declanseze cat mai repede alegeri anticipate, sa castige majoritatea absoluta in Parlament, sa guverneze singuri ca sa adanceasca mizeria din tara, sa rebetoneze cazematele coruptiei, sa ciupeasca din nou corzile niciodata dezacordate ale demagogiei.

Din pacate, pe masura ce trece timpul, partidele noastre politice incep sa semene tot mai bine unele cu altele. Nu mai avem "buni" si "rai", "albi" si "negri", asa cum ne iluzionam cu vreo 15 ani in urma. Actuala Alianta e la randul ei subreda, ipocrita, urmareste interese proprii care nu au nici o legatura cu interesul national.

Dar este strigator la cer ca acuzatiile in acest sens sa vina tocmai din partea acelora care oricum, guvernand in acest interval de timp de un deceniu si jumatate mult mai mult decat au guvernat CDR si DA la un loc, au aratat ca ei sunt adevaratii responsabili pentru ce s-a intamplat rau in tara asta.

In momentul in care vorbea, lui Mircea Geoana ar fi trebuit sa i se aseze o oglinda in fata ochilor. Atunci, in mod oarecum comic, dar extrem de semnificativ, nu si-ar fi vazut oglindit propriul chip de baiat subtire si tocmai de aceea sef peste grasi, ci pe rand i s-ar fi perindat prin fata, ca intr-o iluzie multiplicata de balci de mahala, o suita intreaga de figuri deloc straine.

Mischie, Oprisan, Nastase, Hrebenciuc, Iacobov, Bivolaru care nu e guru, mergand pana la totemul Iliescu. E galeria celor ce formeaza de ani si ani distractia amara a poporului roman. Nu e exclus insa, fiindca tot e vorba de exhumarea lui N. Ceausescu, ca altadata oglinda sa se intunece, iar actualul sef PSD sa amuteasca.

Nici nu mai trebuie amintit, cred, motivul...