Traian Basescu e pe post de ucenicul vrajitor. A dat drumul unei vrajitorii, i-a incurcat pe unii cu altii, i-a asmutit pe toti impotriva tuturora si sta pe margine si se minuneaza de ce a iesit. Probabil ca nici nu va actiona prea curand, pana cand clasa politica nu atinge punctul de fierbere in suc propriu. Abia atunci va interveni Traian Basescu salvator si va culege binemeritati lauri.

Dar, pana la acel moment, avem de-a face cu repozitionari pe campul de bataie al politicienilor. Mai intai premierul. Va iesi sifonat si din clinciul acesta. Oricate explicatii ar gasi, un telefon dat de la Palatul Victoria catre Parchetul General nu poate fi un lucru acceptabil. Calin Popescu Tariceanu a ales tactica de a recunoaste fapta in speranta ca va fi iertat.

Dar, la acest nivel, nu se opereaza cu gratieri. Elena Udrea i-a pus grenada in brate si Tariceanu n-a avut reflexul s-o arunce mai departe, asa ca i-a explodat in plina figura. Un al doilea personaj care se repozitioneaza este procurorul general Ilie Botos.

Destul de confuz si evaziv in raspunsuri, Botos s-a invartit pana a prins o pala de vant favorabil dinspre Cotroceni si acum se simte in putere sa-l atace pe Tariceanu. In dispozitivul de asalt al presedintelui a intrat neasteptat si ministrul Monica Macovei, denuntandu-l pe Tariceanu ca a gresit cand a dat telefonul la Parchet.

Situatia e oarecum hilara, intrucat prin aceasta declaratie Monica Macovei se pozitioneaza langa Botos, poate chiar ca aparator al acestuia, dupa ce pana acum il toca regulat pentru lipsa de rezultate. Botos apare astfel ca o victima a masinatiunilor politice, dupa ce ani de zile nu a scos la iveala nici o mare escrocherie, nici o furaciune notabila.

Seful Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Iulian Dragomir, a sesizat Parchetul in 535 de cazuri de spalare de bani, din care a fost solutionata cu rechizitoriu un dosar! Alte 486 de sesizari sunt in diferite stadii de cercetare, iar 46 nici nu au fost date in lucru.

Cam asta ar fi productivitatea la Parchetul General, dar Ilie Botos gaseste acum de cuviinta sa se planga de telefoanele venite de la Palatul Victoria. De ce timp de sase luni nu s-a simtit lezat de telefonul primului-ministru, Ilie Botos nu mai catadicseste sa explice. Daca e asa de scrupulos la datorie, ar fi trebuit sa-i tranteasca telefonul in nas sefului guvernului.

Unul dintre efectele acestei lupte in camp deschis este stresarea liberalilor, care vad negru cand se uita in directia Cotroceni - PD. Ei sunt nevoiti sa-l apere pe Tariceanu pana in panzele albe doar pentru a nu-i da satisfactie lui Basescu si, totodata, sa lupte impotriva perceptiei pe care o induce PD cum ca democratii sunt baietii buni de la guvernare si liberalii cei rai.

Toate acestea pot duce spre o criza politica grava si, de aceea, Basescu ar fi ucenicul vrajitor, cel care, de la un moment dat, nu-si mai poate controla vrajitoriile. O ruptura intre PD si PNL ar fi acum catastrofala nu numai pentru ca ar compromite integrarea in UE la 1 ianuarie 2007, dar si pentru ca inevitabilele alegeri anticipate s-ar desfasura intr-o lehamite desavarsita a electoratului.