Economiile in valuta se dovedesc tot mai atractive. In viitorul apropiat, este de asteptat ca bancile romanesti sa creasca dobanzile la depozitele in valuta pentru ca Rezerva Federala Americana a marit dobanda de referinta la 4 la suta.

Acest lucru face ca plasamentele in dolari sa fie, in acest moment, de doua ori mai rentabile decat economiile in euro. Oricum, pe piata romaneasca deponentii castiga acum si din aprecierea, destul de consistenta, a dolarului in raport cu leul.

Expertii financiari nu cred, insa, ca atractivitatea acestei valute este de durata, din cauza problemelor pe care le are economia americana.

Andrei Postelnicu, corespondent Realitatea TV New York ''Cresterea dobanzii de referinta face depozitele in dolari americani mai avantajoase decat depozitele in euro. Dobanda oferita de Banca Centrala Europeana este mult mai scazuta. Cu toate acestea, analistii cred ca e vorba doar de un fenomen temporar.

Pe termen lung, cativa factori ameninta moneda americana. SUA au un deficit comercial si bugetar imens.

Cu alte cuvinte, cea mai mare economie a lumii are nevoie de infuzii de capital zilnic pentru a-si rezolva problemele si cheltuie mult mai mult decat incaseaza.(...)Economiile ar trebui tratate o parte in dolari, o parte in euro, pe langa achizionarea de catiuni si obligatiuni.

In trecut, Romania nu a fost direct afectata de fluctuatiile cotei dobanzii de referinta deoarece economia romaneasca nu era complet integrata in cea globala. Eliminarea recenta a restrictiilor circulatiei capitalului fac insa ca Romania sa fie mult mai vulnerabila la ceea ce se intampla in restul economiei mondiale.