In seara aceasta, ora 19.00, la Hotel Marriott, va avea loc cea de-a sasea editie a Balului Rotary, destinat strangerii de fonduri pentru restaurarea Muzeului Theodor Aman din Bucuresti.

"Exista fonduri de la Pri-maria Municipiului Bucuresti, de la Ministerul Culturii, noi nu facem decat sa adaugam ceva la aceasta actiune de renovare", ne-a spus Tudor Iliescu, presedintele comitetului de organizare din partea Rotary Club. In cadrul editiei anterioare au fost stransi in jur de 25.000 de euro pentru consolidarea cladirii.

Balul Rotary Marriott 2005 urmareste colectarea sumei de 25.000-26.000 de euro pentru parchet, centrala termica si sisteme de dezumidificare. Lucrarile de renovare au inceput, anul trecut, in septembrie si se preconizeaza terminarea lor in luna iunie 2006, dupa cum apreciaza Ionel Ionita, directorul Muzeului Municipiului Bucuresti.

Cladirea muzeului, declarata monument istoric, a fost construita in 1869, ca locuinta si atelier, conform schitelor intocmite de Aman. Muzeul-casa memoriala expune majoritatea lucrarilor artistului, atat picturi, sculpturi, desene, gravuri, dar si obiecte personale.

Expozitia, intinsa de-a lungul a noua saloane, prezinta evolutia profesionala a pictorului, spatiul cel mai important fiind atelierul mare, care functiona si ca expozitie permanenta pentru lucrarile artistului.

De numele lui Theodor Aman (1831-1891) se leaga infiintarea, la Bucuresti, a primei scoli superioare de arte plastice, al carei director a fost mai bine de un sfert de veac, organizarea primelor expozitii colective cu caracter periodic si realizarea primei pinacoteci bucurestene.