Grupul german Continental si-a majorat estimarile de profit pe 2005, in urma cresterii cu 50% a castigului operational in trimestrul al treilea, informeaza un comunicat al companiei.

Profitul inainte de deducerea dobanzilor si a taxelor (EBIT) a crescut in trimestrul al treilea la 450,9 milioane euro (541,4 milioane dolari), ca urmare a unui castig exceptional de 100,7 milioane euro generat de reducerea unor datorii legate de pensii si asigurari medicale in Statele Unite.

Castigul companiei depaseste estimarile de 345 de milioane euro formulate de 22 de analisti intervievati de Reuters. Grupul a mai anuntat ca va beneficia de o imbunatatire a vanzarilor si a profitului operational din 2005, calculat inainte de deducerea cheltuielilor exceptionale.

Directorul financiar al Continental, Alan Hippe, a declarat ca impactul costului ridicat al materiilor prime asupra profitului pe 2005 se apropie de 200 de milioane euro, dupa nivelul de 135 milioane euro consemnat in primele noua luni ale anului.

Vanzarile trimestriale ale grupului au crescut cu 12,3%, la 3,43 de miliarde euro, fiind conforme cu estimarile analistilor, in timp ce profitul net s-a ridicat la 324,3 milioane euro, peste previziunile de 207 milioane euro.

Rezultatele trimestriale favorabile raportate de Continental, favorizate de performantele diviziei CAS, au contrastat insa cu informatiile negative recente privind piata anvelopelor.

Astfel, Continental analizeaza posibilitatea de a renunta la 400 de locuri de munca si de a inchide o fabrica de anvelope din Hanovra, din cauza cererii nesatisfacatoare de pe piata europeana.

Compania rivala Michelin, cel mai important producator de anvelope din lume, si-a diminuat tinta de profit pe 2005, in urma rezultatelor sub asteptari din trimestrul al treilea.

Grupul german Continental detine in Romania o fabrica de anvelope la Timisoara, fabricile de componente industriale Contitech Timisoara, PHX Romania si Phoenix Unio la Carei, in judetul Satu Mare, si uzina de componente auto Continental Automotive Products la Sibiu.