Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu s-au intalnit, ieri, la Palatul Cotroceni, ca sa lamureasca scandalul telefonului dat de seful Executivului procurorului general Ilie Botos.

Tariceanu l-ar fi sunat pe Basescu miercuri seara, imediat dupa intalnirea cu Clubul Roman de Presa, dar presedintele a spus ca ar prefera sa se vada joi dimineata. Se pare ca cei doi au convenit sa stinga scandalul si sa nu mai faca nici un fel de declaratii pe marginea acestui subiect.

Desi exista informatia ca Basescu i-a cerut lui Tariceanu sa demisioneze, purtatorul de cuvant al Executivului a infirmat aceast lucru, spunand ca a fost „o intalnire uzuala" si ca nu s-a discutat subiectul plecarii premierului din fruntea Executivului.

La intoarcerea din vizita oficiala in Grecia, miercuri seara, Basescu a declarat ca vrea sa aiba o discutie cu Tariceanu, pentru a lamuri declaratia acestuia privind telefonul dat procurorului general Ilie Botos, in cazul retinerii de catre procurori a omului de afaceri liberal Dinu Patriciu.

„Nu am nici cea mai mica intentie sa demisionez din functia de prim-ministru. Acest lucru ar trebui sa-l fac in cazul in care as fi considerat ca este o greseala (telefonul dat procurorului general – n.r.)", a declarat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu.

El a explicat ca este dreptul primului ministru sa comunice, la nivel institutional, cu orice institutie din Romania. Potrivit Legii privind reforma in domeniul proprietatii si justitiei din 2005, doar ministrul Justitiei poate sa ceara procurorului general informari despre activitatea Parchetului.

„Tot ce nu este interzis in mod explicit este permis", spune insa Tariceanu, subliniind ca „nu exista lege care sa interzica premierului sa vorbeasca cu alte institutii". Cum va imaginati dvs. primul ministru al unei tari, s-a adresat Tariceanu reprezentantilor mass-media.

„Credeti ca exista o lege care sa specifice ca primul ministru are voie sa vorbeasca cu ministrii, cu directorii serviciilor de informatii. Cum credeti? Discutia nu o facem intre persoana Calin Popescu Tariceanu si x de la institutia y.

O facem in calitate de reprezentanti ai acestor institutii", a precizat seful Guvernului.

„La intalnirea pe care am avut-o ieri dimineata cu presedintele Traian Basescu, am discutat despre integrarea europeana a Romaniei, relatiile cu FMI, si nu despre demisia mea, pentru ca aceasta problema «nu intra in atributiile prezidentiale»", a spus Tariceanu.

El si-a amintit ca a vorbit la telefon cu procurorul general Botos in dimineata zilei in care a plecat in Suedia intr-o vizita oficiala, adica la o zi dupa arestarea lui Dinu Patriciu.

Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa demonstreze ca apelul telefonic catre procurorul general este o imxtiune politica , a precizat Tariceanu, subliniind ca are dreptul sa se informeze „pe cai neoficiale in legatura cu probleme ce tin de securitatea nationala".

Referitor la verificarile conturilor si ale actiunilor sale la Rompetrol, premierul Tariceanu considera ca este „un lucru normal, intr-un stat in care justitia este independenta". „Daca as fi avut intentia sa intervin, as fi putut sa intervin sa nu se faca cercetari.

Nu am absolut nimic de ascuns opiniei publice", a precizat seful Guvernului.