Deputatul liberal Mona Musca, in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, a declarat ca bugetul Culturii ar fi fost mai mare daca banii n-ar fi fost risipiti pe considerente electorale.

Fostul ministru al Culturii sustine ca actualul buget nu permite nici macar realizarea celor doua mari programe: "Sibiu, capitala europeana" si Planul national de restaurare, pentru finantarea carora s-a alocat doar o treime din suma necesara.

"Se voteaza unii pe altii in comisia de buget-finante pentru chestiuni strict electorale. Sa se construiasca o biserica colo, sa se repare nu stiu ce dincolo. Cred ca au fost 70-100 de asemenea amendamente. Ei bine, daca alea le adunai scoteai nu 0.05% din PIB, ci poate chiar mai mult. Din punctul meu de vedere sunt absolut electorale, mite electorale.

Eu cred ca un buget nu trebuie sa cedeze la mite electorale, ci trebuie sa aiba o viziune, in asa fel incat fiecare domeniu sa fie acoperit", a declarat Mona Musca.

Mona Musca reproseaza Guvernului ca nu-si respecta programul de guvernare si ca a alocat Culturii un buget mai mic decat cel de anul trecut. Ea sustine ca institutii si ministere, cum ar fi cel al Comunicatiilor si al Finantelor, Curtea de Conturi, Curtea Constitutionala si serviciile secrete au primit un buget mai mare cu 50 pana la 128%.

Mona Musca: "Tarciceanu nu-si mai poate permite o alta greseala"

Tot in emisiunea Romania la Romania la Raport, Mona Musca a spus ca telefonul dat de premier procurorului general Ilie Botos este o greseala, care trebuia recunoscuta. "As fi preferat sa spuna adevarul", a afirmat Mona Musca.

Intrebata daca primul ministru isi va mai permite o alta greseala de acest gen fara sa- scada credibilitatea, deputatul liberal a raspuns:

"Nu cred ca-si mai poate permite, dar oricand poti indrepta lucrurile. Daca doreste Calin Popescu Tariceanu sa indrepte lucrurile si sa-i creasca credibilitatea sunt convinsa ca ar avea cum sa rezolve aceasta problema. Important e sa-ti doresti mult acest lucru. Regret acel telefon, dar, in acelasi timp, regret faptul ca domnul Calin Popescu Tariceanu nu regreta. Regretul domniei sale ar fi o garantie ca nu s-ar mai intampla alta data".

Intrebata daca premierul a fost criticat la Delegatia permanenta a PNL de joi seara, Mona Musca a spus:

"In general, cand esti prim ministru vocile critice nu apar, pentru ca sunt legati unii de altii prin colaborarea pe care o au la un nivel foarte inalt si greu un membru liberal se leaga de un prim ministru. Sunt foarte putini cei care ar putea sa fie impotriva primului ministru atata vreme cat este in functie".

PSD se va rupe in 2006

In emisiunea Romania la Raport deputatul liberal Mona Musca a spus ca are informatii ca anul viitor, PSD se va rupe in cel putin doua partide.

"Nu stiu cum va arata PSD-ul, daca va ramane asa sau vor fi 2-3 partide care se vor lupta intre ele de data aceasta pe fata. Se pare ca in PSD se pregateste sa se aleaga Baietii buni – baietii rai si sa se faca doua partide", a declarat Mona Musca.

PNL a facut doua greseli

Mona Musca a afirmat ca PNL a facut doua greseli majore. Una se refera la fuziunea PNL cu PD, care ar fi fost "cea mai buna solutie", iar cea de–a doua la alegerile anticipate.

"Greu au trecut toate fuziunile pe care le-am facut noi. Si cu toate acestea, daca a fost vointa politica a conducerii s-au facut. Ar fi trebuit sa mergem pe ideea alegerilor anticipate, care ne-ar fi putut crea o majoritate solida in Parlament"

Mona Musca critica si rezolutia PNL prin care liberalii au cerut schimbarea sefilor serviciilor secrete, pentru ca ar fi avut probleme mai importante de facut.

"As fi preferat sa fie o motiune, o declaratie, o rezolutie a PNL privind respectarea programului de guvernare si respectarea promisiunilor facute".