Zilele trecute, Guvernul a decis ca proaspetele mamici care decid sa-si reia serviciul si sa renunte la concediul de ingrijire a copilului, inainte ca acesta sa fi implinit doi ani, vor fi sprijinite financiar de stat cu trei milioane de lei, bani din care sa-si angajeze o bona pentru bebelus.

Acest ajutor, considerat binevenit de multe dintre mamici ridica insa cateva intrebari: ce bona accepta sa lucreze cu mai putin de 100 de euro pe luna si care este profilul acesteia?

Dadaca romanca nu este o bona de cariera. Ea are in jur de 40-50 de ani, a ramas somera din cauza restructurarilor repetate din economie si are numai experienta cresterii propriilor copii.

Din cauza lipsei de pregatire in domeniu si a stresului acumulat, 60% din bonele de ocazie ajung sa clacheze nervos dupa numai cativa ani de munca in aceasta meserie. Tendinta pietei este totusi aceea de profesionalizare a acestei meserii, tot mai multe fundatii desfasurand cursuri si eliberand diplome recunoscute ca atare de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF).

Vremurile in care trebuia sa faci curte soacrei pentru a veni sa stea cu copilul au apus de mult. Acum tot mai multi parinti apeleaza la serviciile unei bone specializate, capabila sa-i inlocuiasca pe parinti cand ei sunt la serviciu.

Cu atat mai mult cu cat Guvernul a anuntat de curand castiguri financiare suplimentare, de trei milioane pe langa salariu, pentru mamele care revin la serviciu dupa ce au nascut. Inchirierea unei dadace care sa stea cu copilul cateva ore in week-end, in noaptea de Revelion sau chiar sa insoteasca familia in scurte vacante nu mai este un simplu deziderat.

Agentiile de baby-sitting au oferte pentru toate buzunarele si solutii pentru toate problemele. Singura problema pare a fi aceea a increderii in persoana careia-i lasi pe mana copilul si casa.

Marinela Vartosu, directoarea Agentiei Mary Poppins, aflata de patru ani in piata spune ca, in momentul in care o candidata ajunge la agentie pentru a obtine un contract de munca ca bona, ea este atent verificata. "I se face o testare psihologica, ii cerem analizele medicale la zi (analiza sangelui, probe hepatice, examen de plamani etc.), in general tot ce tine de bolile transmisibile.

O alta conditie la angajare este experienta, la care se adauga recomandarile de la fostele locuri de munca. Agentia plaseaza bone cu varste cuprinse intre 19 si 70 de ani, cele mai cerute pe piata fiind insa persoanele cu varsta intre 40 si 50 de ani. Pentru a accesa baza de date a agentiei, fiecare client plateste o taxa de membru de 750.000 lei.

In contul acestei sume, clientul isi poate alege orice candidata corespunde cerintelor dorite. Daca insa clientul doreste ca discutiile pentru alegerea unei bone sa aiba loc la locul sau de munca, agentia percepe o taxa de 1.500.000 de lei.

Acest tip de abonament este valabil timp de trei ani, timp in care clientul poate apela si la alte servicii pe care le ofera agentia: menajere, gradinarit, lucrari de secretariat.

Salariul pretins de bona se negociaza liber intre aceasta si client, comisionul de plasare incasat de firma fiind echivalent cu un salariu net stabilit in urma negocierii. Potrivit spuselor Marinelei Vartosu, negocierea pleaca de la minimum 4.500.000.

Pentru contracte de 110 euro, agentia ofera o luna de garantie clientului si posibilitatea ca, in cazul in care nu-i convine bona, sa aleaga alta, fara ca agentia sa mai perceapa comision de plasare.

Pentru un contract intre 110 si 150 de euro, agentia ofera trei luni de garantie si posibilitatea ca clientul sa schimbe de doua ori bona, iar pentru contracte mai mari de 150 de euro perioada de garantie este de sase luni si optiunea a trei inlocuiri.

La Agentia de Baby-sitting Ramona Dima, directoarea acesteia, Ramona Dima, spune ca pretul unei bone care sta cu copilul zece ore este de sase milioane de lei. Pentru acesti bani bona supravegheaza copilul, il hraneste, ii prepara mancarea, ii calca hainutele si il plimba prin parc. Tot in sarcina bonei intra si pastrarea ordinei in camera copilului si in bucatarie.

Media de varsta a dadacelor este de 40-45 de ani dar, cele mai multe dintre ele devin inapte dupa numai cativa ani de practica. "Aproximativ 60% din persoanele care desfasoara aceasta munca cedeaza nervos in cativa ani.

Nu este usor sa te descurci cu un copil strain, cu atat mai mult cu cat nu ti-ai dorit o cariera in acest domeniu, ci ajungi sa practici aceasta meserie in lipsa de altceva", explica Ramona Dima.

Agentiile au tarife speciale pentru perioadele de week-end, de revelion sau in timpul concediilor. De exemplu, inchirierea unei bone cu ora, la Agentia Blu Servicii, costa doi euro iar acest tarif este valabil pentru primele trei ore de supraveghere. Daca se depaseste acest interval, taxarea se face la jumatate de ora. Pentru durate mai mari de sase ore, agentia practica insa reduceri.

In timp ce pe piata interna sunt cerute mai mult bonele de varsta matura si cu experinta, companiile din strainatate cer mai degraba fete sau baieti tineri, capabili sa se integreze in familiile carora isi ofera serviciile. Astfel, in tari precum Franta, Germania sau Spania, varsta maxima admisa este cea de 28 de ani. In SUA, Austria sau Olanda, varsta creste la 34-35 de ani.

Piata externa este orientata mai mult spre elevi sau studenti, persoane necasatorite, fara copii, fara antecedente penale si cu un minimum de cunostinte de limba. "Avem in acest moment 20 de oferte active pe site.

Salariul pe care companiile straine il ofera este de 100-200 de $ pe saptamana, la care se adauga diferite bonusuri precum plata cazarii, bani de buzunar (406 $ pe luna), o saptamana de vacanta la sase luni, cursuri gratuite de limba sau plata transportului", ne-a spus Maria Suciu, director de comunicare la compania de recrutare "Best Jobs".