Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a depus, ieri, a cincea plangere penala impotriva fostului presedinte al institutiei, Ioan Melinescu, pe care il acuza de data aceasta ca ar fi incalcat legea privind protectia informatiilor clasificate.

Sesizarea penala a ONPCSB urmeaza declaratiilor facute de Ioan Melinescu, in urma cu trei zile, in cadrul unei emisiuni difuzate de TVR.

El este acuzat astfel ca a transmis date si informatii primite in timpul mandatului si le-ar fi folosit in interes personal. Principalul capat de acuzare formulat de Oficiu impotriva lui Melinescu este ca ar fi adus la cunostinta publicului numerele de inregistrare a unor sesizari cu caracter secret de serviciu, dar si numele unor persoane "care au fost semnalate prin aceste sesizari".

In aceasta a cincea sesizare se invoca asadar articolul de lege care reglementeaza obligatia de a nu face publice informatiile obtinute in timpul serviciului, valabila cinci ani de la parasirea locului de munca respectiv. Nerespectarea regulamentului atrage o pedeapsa cu inchisoarea de la doi la sapte ani.

In acest context, ONCSB aminteste despre existenta unui sistem nou de protectie a datelor si informatiilor clasificate, introdus in urma parteneriatului cu SRI si Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS).

"Anonimele formulate de Melinescu Ioan, ale caror alegatii au fost reluate in emisiunea indicata, au facut obiectul verificarilor efectuate, in acest an calendaristic, de catre fostul Parchet National Anticoruptie, de Curtea de Conturi a Romaniei, de Autoritatea de Control a Guvernului si, pe linie specifica, de SRI", sustin reprezentantii ONPCSB.

Ei arata insa ca rezultatele controalelor, incluse in rapoarte, demonstreaza ca toate sustinerile lui Melinescu sunt false.

Printre altele, Ioan Melinescu - care nu se mai afla la conducerea Oficiului din anul 2003 - a declarat, miercuri seara, ca unele cereri formulate in 2004, inaintea campaniei electorale, vizau verificarea conturilor detinute de Traian Basescu si de fiica acestuia, Ioana Basescu, dar si de alti oameni politici ori de afaceri, printre care Calin Popescu Tariceanu, Sorin Marin ori Sorin Rosca

Stanescu. In aceeasi emisiune, fostul sef al ONPCSB a sustinut ca la Oficiu s-ar fi adunat o multitudine de cazuri "dosite", care nu ar fi fost trimise autoritatilor competente sa le solutioneze.

Fostul sef al Oficiului a fost revocat din functie de Guvern, la cerere, in aprilie 2004, in locul sau fiind numit, in 23 iulie, Ilie Iulian Dragomir, vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti. La scurt timp de la numirea in functie, Dragomir a atras public atentia asupra unor "scapari" ale fostei conduceri a oficiului.

Surse judiciare au anuntat pentru Mediafax ca Melinescu este cercetat in paralel de procurorii de la Parchetul General si pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si favorizarea infractorului.

Potrivit surselor citate, ar fi vorba despre neraportarea unor tranzactii efectuate de omul de afaceri craiovean Genica Boerica, trimis in judecata pentru ca, in perioada 2001-2003, ar fi primit ilegal TVA insumand aproape 300 de miliarde de lei vechi.

Boerica a fost arestat preventiv, in 4 octombrie 2004, de catre magistratii Tribunalului Bucuresti, pentru complicitate la evaziune fiscala, la spalare de bani si fals in declaratii.