La 10 ani de la asasinarea fostului premier israelian, misterul celor trei gloante trase asupra sa nu a fost complet elucidat.

La Tel Aviv au inceput ieri manifestarile de comemorare a 10 ani de la asasinarea fostului premier, Yitzhak Rabin. Cu ocazia unui miting de pace organizat la Tel Aviv, Yigal Amir, tanar student ultranationalist, l-a impuscat pe unul dintre principalii arhitecti ai procesului de pace israeliano-palestinian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Amir a fost inchis pe viata pentru fapta sa, insa numeroase intrebari au ramas fara raspuns si multi israelieni sunt de parere ca el nu a fost singurul vinovat de moartea lui Yitzhak Rabin.

Misterele mortii lui Rabin au fost subiectul unui documentar difuzat joi de un post de televiziune israelian, potrivit caruia camasa pe care o purta acesta in seara cand a fost asasinat ar avea trei gauri, desi ancheta oficiala a stabilit ca el a fost omorat doar cu doua gloante.

Versiuni contradictorii

Ancheta oficiala a consemnat faptul ca Rabin a fost impuscat cu doua gloante trase de la mica distanta, din spate, de catre Amir. Documentarul difuzat de Channel 2 sustine insa ca pe camasa insangerata a lui Rabin se pot vedea trei gauri, doua pe partea din spate si una pe partea frontala.

Un expert in balistica a declarat pentru televiziunea respectiva ca a treia gaura pare sa fi fost cauzata de un glont diferit de cele extrase din trupul celui ucis.

„Am gasit doua gloante, pe care le-am extras. Am examinat fiecare centimetru de pe corpul lui Rabin si nu era nicio alta rana, in afara celor cauzate de cele doua gloante", a declarat la randul sau Yehuda Hiss, legistul care a examinat trupul.

Pe de alta parte, versiunea celor trei proiectile circula chiar din seara crimei. La putin timp dupa asasinat, ministrul sanatatii de la acea vreme, Ephraim Sneh, anunta presei ca Rabin fusese atins de „trei gloante: unul in piept, unul in stomac si unul in maduva spinarii".

La ora actuala, Sneh spune insa ca el nu vazuse trupul lui Rabin si a difuzat o informatie primita de la directorul spitalului Isilov, unde fusese transportat premierul.

Amir se proclama nevinovat

Pe aceste informatii contradictorii mizeaza si Yigal Amir, care a solicitat o revizuire a procesului sau.

„El n-a tras decat de doua ori. Nu el a tras al treilea glont, de foarte aproape, si care a provocat, de fapt, moartea", a declarat sotia lui Amir, in incercarea de a acredita varianta ca moartea lui Rabin este rezultatul unui complot al serviciilor de securitate israeliene.

Potrivit versiunii oficiale, Amir, care este condamnat la inchisoare pe viata, a tras trei focuri, dar doua l-au atins pe Rabin, iar al treilea a ranit un bodyguard.