Lui Tariceanu i se pregateste ceva dupa Raportul de tara din aprilie. Atit la Cotroceni, cit si in PNL se lucreaza la scenarii care prevad o mai mare apropiere de PD si debarcarea lui Tariceanu din pozitia de lider. Prima miscare a fost facuta de Stolojan, care s-a implicat din nou in viata de partid.

„S-au ratat doua momente importante. Unirea celor doua partide din Alianta si declansarea alegerilor anticipate. Aceste nereusite sint greseli cu impact strategic facute de Alianta si au efect pe parcursul a cel putin patru ani", a afirmat fostul presedinte liberal, aflat, simbata, la conferinta judeteana a PNL Dimbovita.

Nu este limpede in ce calitate a fost prezent Theodor Stolojan la aceasta conferinta, dat fiind ca nu mai are functie de conducere in partid si este membru in organizatia Bucuresti. Presedintele PNL Dimbovita, Florin Popescu, a declarat ca „Theodor Stolojan a venit in calitate de tirgovistean".

Un nou partid dupa Raportul de tara

De fapt, repozitionarea publica a lui Stolojan ca lider PNL este doar prima mutare dintr-o strategie pe termen lung. Consilierul prezidential pentru probleme economice ar putea prelua conducerea unei noi formatiuni politice cu orientare liberala ce se va desprinde din PNL, sustin apropiati ai sai, cel mai probabil dupa Raportul de tara al UE, din aprilie anul viitor.

Nemultumitii de actuala orientare a PNL, dar si de prestatia liderului partidului - premierul Calin PopescuTariceanu -, precum si de respingerea sistematica de catre actuala conducere liberala a fuziunii cu PD se vor desprinde de liberali.

Grupul desprins din PNL va forma, prin fuziune cu PD, nucleul unui viitor partid popular, la care ar putea fi cooptate si o serie de partide mici cu orientare de centru-dreapta.

Deocamdata, in laboratoarele nucleului viitorului partid se creioneaza strategia de constituire a acestuia - cum sa se desprinda din actualele partide nemultumitii sau cei care vad politica de aliante altfel decit actualele conduceri, cind ar fi momentul optim etc. -, dar si statutul, doctrina si alte asemenea documente interne.

Noua formatiune va avea, sustin surse politice, un puternic sprijin in strainatate, dar mai ales in UE. Conform acelorasi surse, marile grupuri politice de dreapta din UE doresc un partid puternic de aceeasi orientare in Romania, dar care, mai ales la Bruxelles, sa vorbeasca pe o singura voce.

Stoica s-a intilnit „chiar foarte recent" cu Stolojan

Valeriu Stoica, un alt militant pentru fuziunea PNL-PD, a recunoscut ieri ca s-a intilnit „chiar foarte recent" cu Stolojan si au discutat „chestiuni profesionale". El neaga insa ca recenta iesire a consilierului prezidential ar face parte dintr-o strategie comuna. „Este un demers individual al fiecaruia, dar avem aceeasi reprezentare despre PNL", spune Stoica.

Liberalul ne-a declarat ca ideile exprimate de Stolojan au sustinere in partid. „Cei aflati in functii de conducere sau care beneficiaza de avantaje il urmeaza pe Tariceanu. Toti ceilalti isi dau seama ca asa nu mai poate continua", spune el. Cit despre sustinerea de care, aparent, a beneficiat Tariceanu pe parcursul crizei telefonului dat lui Botos, Stoica nu o considera relevanta.

„Ostilitatea dintre PNL si PD, alimentata de liderii celor doua partide, Tariceanu si Basescu, a fortat PNL sa se grupeze in jurul premierului", a explicat el. „Deocamdata vrem sa lasam guvernului timp pentru a-si face datoria in raport cu misiunea pe care o are pina in aprilie".

„Pentru ca un partid sa fie puternic, are nevoie de lideri credibili. Cei mai credibili sint Theodor Stolojan si Mona Musca. Acestia trebuie sa fie folositi. Mona Musca are atuuri foarte importante pentru a conduce PNL, iar Stolojan are atuuri foarte importante pentru a conduce guvernul", a descris Stoica viitorul premierului.

Laura Ciobanu, Cristian Oprea