Taraganarea reformei reale a Justitiei in sectoarele in care anumiti exponenti ai sistemului aduna sume exorbitante, fara justa cauza, a devenit un pericol urias. Din cauza unei legislatii deficitare, se practica in prezent o adevarata vanatoare a persoanelor care ajung sa fie obligate prin sentinte judecatoresti la plata unor datorii mai mult sau mai putin insemnate.

Aceasta, intrucat Monica Macovei nu s-a aratat deloc preocupat de stabilirea unor limite de suma in cazul unor onorarii de executare, pe care le percep avocatii.

Daca in cazul executorilor judecatoresti si al notarilor, in urma unor scandaluri de amploare nationala s-au limitat drastic onorariile, avocatii care participa la executarea unor debite pe filiera executorilor judecatoresti au fost scapati de sub control.

Aceasta filiera otravita s-a dezvoltat aproape in toate judetele tarii. Debitorii impotriva carora se declanseaza o procedura de executare silita prin intermediul unui executor judecatoresc devin astfel victime sigure.

Concret, o persoana care este obligata printr-o hotarare judecatoreasca sa plateasca cuiva o suma de 10 - 20 milioane lei, de exemplu, se trezeste in urma unei simple somatii de plata ce i-a fost lipita pe usa de un executor judecatoresc ca are de plata in plus cateva sute de milioane de lei, cu titlu de cheltuieli de executare.

In multe din aceste cazuri oamenii nu au de unde sa plateasca si, ca urmare, le sunt scoase la vanzare, pe nimica toata, casele si masinile, desi la baza executarii se afla o suma modica in comparatie cu cheltuielile de executare. Desi debitorii pot plati creanta stabilita prin hotarare judecatoreasca, ei nu pot acoperi insa imensele cheltuieli de executare care se cer in mod nejustificat.

Toate acestea sunt posibile unei legislatii deficitare care permite avocatilor sa-si fixeze ce onorarii vor. Daca in cazul executorilor judecatoresti, legea nu le da dreptul sa-si fixeze un onorariu mai mare de 10% din orice suma pana la 1 miliard de lei vechi si de 1% pentru sumele ce depasesc un miliard de lei, in cazul avocatilor nu exista baremuri.

Asa se face ca, speculand scaparile legii, avocati lipsiti de scrupule - in complicitate cu anumiti executori - isi fixeaza prin abuz de drept la intelegere cu clientii lor onorarii de cateva zeci de ori mai mari decat suma de executat, cu scopul vadit de a se imbogati prin orice mijloace.

Probabil ca banii obtinuti in acest mod sunt la urma impartiti intre avocati, clienti si executori, insa nu se cunoaste vreun caz in care un organ de urmarire penala sa fi declansat vreo cercetare impotriva acestui nou tip de criminalitate financiara si sa verifice daca chitantele avocatiale au acoperire in ceea ce priveste impozitele platite, inregistrarea in contabilitate si cota parte catre barou.

Reporterii "Averea" au descoperit un caz revoltator in Ramnicu Valcea, unde un proprietar de imobil - care a avut neinspiratia sa inchirieze un spatiu unui comerciant - s-a trezit dupa cinci ani ca este chemat in judecata pentru "micsorarea chiriei".

Motivul litigiului civil era dat de faptul ca la o masuratoare a spatiului inchiriat s-a descoperit ca acesta ar fi mai mic cu aproximativ doua sute de metri patrati.

Desi pretul contractului nu era stabilit pe metru patrat, ci pe un subsol al imobilului, iar legea spune ca vointa partilor guverneaza orice contract, instantele valcene au dat castig de cauza chiriasului SC "Romeo Impex Com" SRL si au dispus diminuarea chiriei, dar si plata unor lucrari de modernizare a spatiului, facute fara acordul proprietarului.

Cum proprietarul imobilului - SC "Muntenia" SRL a refuzat sa diminueze chiria, intre cele doua parti s-a iscat un sir de procese, intentate de chirias. In nu mai putin de 16 procese civile, SC "Romeo Impex Com" SRL, reprezentata de un anume Romeo Iliescu, a obtinut castig de cauza, proprietara imobilului fiind obligata la plata a diverse sume.

Pe traseul investirii sentintelor cu formula executorie au aparut de fiecare data, deloc intamplator, cate patru - sase avocati, care au "aruncat" la dosarul de executare chitante avocatiale cu onorarii enorme. Acestea erau de cateva ori mai mari decat sumele de executat, prin care se intentiona aducerea proprietarei in incapacitate de plata si acapararea imobilului detinut.

De retinut, in cazul de fata, toate somatiile de plata au fost "operate" prin intermediul aceluiasi executor judecatoresc din Ramnicu Valcea - Tudor Dumitru Bunescu. Spre exemplu (vezi facsimil) la data de 1 iunie 2005, in dosarul nr. 122 al executorului Bunescu s-a emis somatia de achitare, in 24 de ore a sumei de 50.100.000 lei vechi.

In aceeasi somatie se solicita ca pe langa cele 50 milioane lei sa se achite suma de 199.13.000 lei vechi, cu titlu de "cheltuieli de executare". Adica de patru ori mai mult decat suma de executat.

Cam asa se prezinta nu mai putin de 16 astfel de "executari", in urma carora proprietarul imobilului a platit chiriasului, in ultimile sapte luni, suma de 2.600.000.000 lei vechi, doar cheltuieli de judecata.

Edificator este faptul ca toate contestatiile facute impotriva acestor cheltuieli de executare disproportionate au fost respinse de judecatorii valceni (cu cateva exceptii care au facut opinie separata). In schimb, toate procesele stramutate in alte judete au fost castigate de proprietar, semn ca la Valcea, Justitia e "mana-n mana".

Toate sesizarile facute la Consiliul Superior al Magistraturii si la Parchet (pentru abuz de drept) impotriva judecatorilor, avocatilor si executorului judecatoresc au fost insa aruncate la cos. Doar la Ministerul Justitiei s-au solicitat dosarele executorului Bunescu, pentru verificari, fara nici o finalitate inca.

Contactat telefonic, executorul Tudor Dumitru Bunescu a pretins ca nu e partas la nici o intelegere oculta cu scopul de imbogatire fara justa cauza: "Eu nu pot sa refuz chitantele avocatilor. Au venit cate patru-sase in unele dosare, am obligatia sa fac proces-verbal cu toate cheltuielile de executare, iar cei nemultumiti pot face constestatie la instanta. Dar in cazul asta toate constestatiile au fost respinse".

Mihai Ducu, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania (UNEJ), s-a aratat intrigat de acest caz si a recunoscut ca in tara mai exista asemenea cazuri "care in ultima instanta lovesc in demnitatea profesiei de executor judecatoresc".

Ducu a adaugat ca executorul Bunescu, cu care a luat legatura, avea dreptul sa refuze sa execute aceste dosare in fata onorariilor disproportionate, atunci cand a realizat ca erau repetate.

Presedintele UNEJ a declarat ca a luat la cunostinta si de cazuri de avocati care si-au pus onorarii de 300 si chiar de 600 milioane lei, intr-un singur dosar de executare si ca acest fapt reprezinta o laguna a legislatiei care impune un barem de maximum 10% pentru executori (din sumele de executat), in timp ce unii avocati exploateaza "portita" si cer cat au chef.

Mihai Ducu ne-a informat ca la jumatatea lunii decembrie va solicita Ministerului Justitiei modificarea codului de procedura civila astfel incat astfel de abuzuri sa numai poata fi permise. Executorul Bunescu este verificat in prezent de Consiliul de Disciplina al Camerei Executorilor Judecatoresti.