"Toata legislatia facuta de PSD este pentru grupurile de interese", a declarat ieri ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Oficialul MS a explicat ca unii directori ai marilor spitale se afla in consiliile de administratie ale altor unitati medicale cu paturi si invers.

In interviul acordat recent ziarului nostru, ministrul Sanatatii a declarat ca are numeroase exemple de deturnare a banilor publici, dar inca nu doreste sa le faca publice. Proiectul de Lege a spitalelor a lovit in mai multe alte interese, dar cele mai importante sunt cele ale medicului-senator Sorin Oprescu.

Acesta este director la doua spitale deosebit de importante din Roma-nia - Spitalul Universitar de Ur-genta (Municipal), in cadrul caruia functioneaza si fostul spital de copii Cotroceni, si Spitalul Elias.

De asemenea, Sorin Oprescu este senator PSD, vicepresedintele Comisiei de sanatate din Senat, presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti, prezent in Consiliile de Administratie la cel putin patru spitale clinice universitare din Capitala. Este si cadru universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", unde este normat ca profesor universitar.

Spitale favorizate politic

Conform proiectului de lege sustinut de Eugen Nicolaescu, un director de spital nu mai are voie sa fie si medic. De asemenea, au fost introdusi termeni privind incompatibilitatea si conflictul de interese, astfel incat un director de spital nu mai are voie sa fie si parlamentar.

Ministrul Sanatatii a declarat, referindu-se la ideea lui Sorin Oprescu cum ca un preot ar putea sa conduca un spital daca s-ar inscrie la concurs, "ca daca un director de spitale ca Sorin Oprescu isi permite sa bagatelizeze activitatea unui manager este problema lui si chiar dovedeste ca nu mai trebuie sa fie director de spitale, pentru ca nu respecta functia pe care o are".

Ministrul Sanatatii a explicat ca nu avem mana-geri de spitale. "In prezent avem directori care numai directori nu sunt. Sunt cu o zecime de norma. Unii care se fac ca sunt directori. Oricum, un om care are cunostinte mai importante de management va fi mai bun decat un alt director care acum face o mie de alte activitati si mai putin directorat de spital", a mai spus Eugen Nicolaescu.

El a reamintit ca "sunt spitale care au capatat bani mai multi in decursul anilor, care datorita influentelor politice sau de alta natura pe care

le-au avut directorii respectivi au reusit sa faca investitii fata de alte spitale, care nu au mai ajuns la resurse. Asta mi se pare grav, pentru ca n-a fost distribuit echitabil fondul de investitii din sistem. Faptul ca unii, datorita relatiilor pe care le au cu clasa politica, in general in mediul de afaceri sau pe alte grupuri de interese, au beneficiat de bani. Ceea ce nu este corect.

Pana la urma, toti cetatenii trebuie sa aiba acces la medicina in aceeasi masura. Nu unii care sunt politicieni sa se duca la Spitalul Elias, de exemplu, pentru ca este spitalul pe care l-a pus pe picioare comunismul si l-a facut spitalul protipendadei si al nomenclaturii de partid si de stat, acum sa fie privit la fel", a mai spus ministrul Sanatatii.

Se tine cont de U.E. in domeniul farmaceutic

In privinta atentionarilor facute de catre Comisia Europeana si Consiliul Concurentei la adresa Legii farmaciei, ministrul Sanatatii a subliniat ca "am avut anumite carente la concurenta, dar in ultimul raport de tara nu mai sunt asemenea probleme de concurenta.

Am primit o scrisoare la Comisia Europeana, prin care suntem instiintati ca va trebui sa privim cu foarte multa atentie ceea ce inseamna restrictii in domeniul farmaceutic. Tot ceea ce vom face ca forma finala a proiectului de Lege a farmaciei va tine cont de ceea ce doreste Uniunea Europena.

Nu vom face nimic in afara Uniunii Europene sau ceva care sa afecteze, sa pericliteze relatia Romaniei cu U.E, pe de-o parte. Pe de alta parte, cine face recomandari Romaniei privind eliminarea anumitor restrictii trebuie sa ne fundamenteze de ce in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana asemenea restrictii exista", a mai spus ministrul Nicolaescu.