Liderii tarilor de pe continentul american au incheiat sambata dezbaterile din cadrul summitului Americilor, fara a reusi sa ajunga la un acord privind infiintarea unei Zone Libere Comerciale, propunere venita din partea Statelor Unite. Presedintele american George W.

Bush a plecat din Argentina fara sa obtina ceva, in afara unui sprijin mai mult formal din partea unora dintre liderii din America Latina, dar si critici virulente din partea inamicului numarul 1, presedintele venezuelean Hugo Chavez.

Summitul s-a incheiat prin semnarea unei anexe la declaratia comuna, care reflecta disensiunile dintre cele 34 de tari cu privire la infiintarea Zonei Libere Comerciale a Americilor (ZLCA). Acest proiect de piata comuna, care s-ar intinde din Alaska pana in extremitatea sudica a Americii Latine, a fost lansat de SUA in 1994.

29 dintre tari si-au exprimat disponibilitatea relansarii discutiilor pe aceasta tema. In schimb, celelalte cinci tari, printre care Brazilia si Argentina, au refuzat cu obstinatie proiectul, preferand sa astepte negocierile din decembrie in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului.

Fata in fata cu dusmanul

Presedintele Bush a avut o prezenta destul de discreta in cadrul reuniunii, preferand sa nu dea o declaratie publica la sfarsitul summitului. Vineri, liderul de la Casa Alba a ascultat impasibil acuzele lansate de presedintele Chavez la adresa politicii SUA si a reusit sa evite o intalnire directa cu liderul venezuelean in timpul sedintelor foto oficiale de grup.

Chavez, care a venit la summit cu intentia declarata de a „ingropa ZLCA", este de parere ca piata comuna comerciala i-ar transforma pe muncitorii din America Latina in niste sclavi. „Ar fi fost mai rau daca Bush ar fi fost pus intr-o situatie jenanta sau umilit", comenta analistul american Michael Shifter.

Bush, faultat de Maradona

Prezenta liderului american la summit a fost vehement contestata, cele doua zile ale reuniunii fiind punctate de manifestatii si incidente violente pe strazile statiunii Mar del Plata. Mii de oameni au manifestat impotriva presedintelui american, demonstratiile degenerand in incidente violente precum incendierea unor magazine si confruntari cu politia.

Unul dintre animatorii protestelor a fost celebrul ex-fotbalist argentinian Diego Maradona, venit special pentru a participa la o mare manifestatie anti-Bush, alaturi de Hugo Chavez. Discursul lui Maradona a fost o violenta diatriba la adresa lui Bush, pe care l-a numit „scursura umana", „fascist" si „terorist".

„Bush ne-a facut foarte mult rau, dar, daca ne unim fortele, ii demonstram ca putem sa-i spunem „Nu"" , a declarat el. Fostul fotbalist a agitat in aer steagul Cubei comuniste si a primit numeroase ovatii atunci cand i-a invitat pe argentinieni sa-l goneasca pe Bush.