Cand statul vrea mai multi bani la buget, e o lege nescrisa ca ii va scoate din benzina, tigari si alcool, prin suprataxe. E ceea ce intentioneaza Ministerul de Finante pentru 2006 prin stabilirea unui "pret minim" la tigari. Daca aceasta prevedere din noul Cod fiscal va supravietui "dezbaterii publice" la care a fost supus documentul, adio tigari accesibile pentru romani.

Astfel, cei care acum nu-si permit sa scoata din buzunar mai mult de 25.000 de lei pentru un pachet de tigari, vor fi nevoiti, de la 1 ianuarie 2006, fie sa fumeze tutun din "clasa superioara" (adica peste 30.000 de lei/ pachet) - ceea ce e greu de crezut - fie sa se indrepte spre tigarile de contrabanda de care piata nu duce lipsa si al caror pret nu depaseste 20.000 de lei/ pachet.

"Pretul minim" pare o inventie romaneasca, care a fost aspru criticata de Comisia Europeana. Dar cum vor Finantele sa-l aplice? Se ia ca referinta pretul unui pachet de LM (35.000 de lei), cea mai vanduta tigareta de pe piata, se aplica 76% si iata pretul minim: 26.600 lei.

Adica, nici un pachet de tigari nu va putea costa mai putin de atat de la 1 ianuarie, fie el si "Carpati"! Numai ca aceste calcule sunt valabile la nivelul de acum al accizei si fara "taxa pe viciu" pe care vrea s-o introduca Ministerul Sanatatii.

Daca includem si aceste aspecte, nici un pachet de tigari nu va costa mai putin de 30 - 32.000 lei! Iar daca, acum, un pachet de "Carpati" costa doar 22.000 de lei, rezulta o crestere de pret de cel putin 36% de la 1 ianuarie.

Asa ca cine-l va putea condamna pe roman ca-si va cumpara tigari de contrabanda de la taraba? Paradoxul este ca "pretul minim" va afecta mai mult tigarile ieftine, care se vor scumpi cu un procent mult mai ridicat decat celelalte categorii de tutun.

si mai exista o problema: orice majorare de pret la LM, de exemplu, care dicteaza pretul de referinta, va atrage automat cresterea preturilor in toata piata, permitand astfel unor producatori sa dicteze preturile celorlalti. Acest lucru i-a deranjat, probabil, si pe oficialii de la Bruxelles, care au avertizat ca o asemenea practica e anticoncurentiala.

Comisarul european pentru programare financiara si buget, Dalia Grybauskaite, a afirmat: "Aceasta masura nu e in concordanta cu ceea ce se asteapta de la acest guvern. E o masura impotriva concurentei si a practicilor uzuale in statele membre". Deja nivelul de taxare al produselor din tutun este la limita suportabilitatii.

Fumatorul roman habar n-are ca, in acest moment, 75-80% din banii pe care ii da pe un pachet de tigari se duc la stat. Un avertisment de care Guvernul ar trebui sa tina seama este faptul ca, desi in acest an accizele la tutun au fost deja marite peste nivelul convenit cu Uniunea Europeana si inainte de termen, incasarile la buget nu au crescut. De ce? Un posibil raspuns vine de la vecini.

in Ungaria, din cauza maririi taxelor la tigari, s-a inregistrat o scadere a vanzarilor de la 21 miliarde euro la 15 miliarde, in 2004, pentru ca, in 2005, incasarile sa mai scada cu 3 miliarde. Concluzia logica e ca maghiarul de rand s-a indreptat spre tigarile aduse prin contrabanda. Iata deci cum o masura menita, teoretic, sa aduca mai multi bani la buget ar putea avea exact efectul invers.