Ati vazut un SUV in topul celor mai econome vehicule din punctul de vedere al consumului? Pregatiti-va! Acest top a fost prezentat de Agentia pentru Protectia Mediului din Statele Unite. Anul acesta, in topul listei se afla SUV-ul de la Toyota Motors: noul Lexus RX 400h, cu un motor hibrid.

Bineinteles noul RX 400 h este cel mai eficient vehicul din punctul de vedere al consumului nu pentru ca este o masina sport ci pentru ca este un hibrid. Pe locul al doilea se afla Dymler Chrysler, cu sedanul Mercedes-Benz clasa E, E320 CDI. Acesta pozitie secunda este ocupata nu pentru ca e sedan sau Mercedes ci pentru ca e un diesel.

In lista prezentata de agentie se afla de asemenea vehicule care sunt deja pe piata, dar si masini care urmau sa intre pe piata. De exemplu : Audi A3 si Lincon Zephyr. Criteriul dupa care s-a facut acest clasament a fost consumul de carburant. Anumiti fabricanti de automobile au dat listele proprii cu consumurile automobilelor fabricate.

Insa presa a asteptat rezultatele finale de la Agentia pentru Protectia Mediului.

Am decis sa alegem doar un singur model pe fiecare brand, cel mai ieftin consumator de carburant. De exemplu, BMW Seria 3 genereaza diferite tipuri de costuri/carburant, in functie de model, daca este sedan sau break, tractiune fata sau integrala, motor mare sau mic.

Distinctia cea mai delicata a fost procesul prin care au fost clasate sau nu masinile drept limuzine. Acest lucru s-a redus la identitatea brand-urilor. Am considerat Acura de la Honda Motor si Cadillac de la General Motors limuzine, iar Buick sau H2 nu au intrat in acesta categorie.

Exista si brand-uri care nu se axeaza pe fabricatia de limuzine insa au iesit pe piata cu VW Phaeton de 67.000 $. Exista cateva masini sport care intra in categoria de preturi premium. De exemplu: Chevrolet Corvette si Dodge Viper SRT-10. Nu am inclus in top aceste vehicule deoarece ele intra mai degraba in categoria masinilor sport decat cea de lux.

Porche Boxter decapotabil face exceptie deoarece dobandeste o balanta echilibrata intre lux si performanta pentru a merita un loc in lista de top.

1. Acura RSX si Lexus RX400h (egalitate)

Costul carburantului/an : 1.464$

Lexus RX 400h arata ca cea mai pretioasa aplicatie pe hibrid este cea pentru masinile sport. Cea de-a doua, Acura RSX coupe reprezinta una dintre cele mai ieftine masini de lux.

2. Mercedes-Benz E320 CDI Diesel

Costul carburantului/an: 1.568 $

Cum s-a intamplat ca un sedan de marime mijlocie si un SUV sa monopolizeze primele doua locuri? Daca chiar ati crezut ca poate fi adevarat, ei bine, exista o smecherie. Lexus SUV este un hibrid iar E230 este un diesel. De asemenea, multumita versiunii diesel, care este foarte populara in Europa, emanatiile de gaze care produc efectul de sera sunt mult mai mici.

Dar, aceste emanatii nu indeplinesc standardele impuse de California, Maine, Massachusetts, New York si Vermont. De aceea E230 nu este vandut in aceste state.

3. Audi A 3

Costul carburantului/an:1.681 $

Audi A3 este o masina noua, compacta din clasa de lux. Consumul redus al Audi A3 se datoreaza marimii destul de reduse pe care o are.

4. Audi A4 si Lexus IS (egalitate)

Costul carburantului/an: 1.743$

Audi A4 se incadreaza perfect in lista celor mai eficiente masini din punctul de vedere al consumului. Asta pentru faptul ca trebuie sa cumperi versiunea specifica a modelului pentru a obtine un consum redus. Pentru Audi A4 ai nevoie de modelul cu tractiune pe fata si un motor in 4 cilindri.

5. Volvo S40 si V50 (egalitate)

Costul carburantului/an:1.813$

Volvo si-a castigat distinctia si este, probabil, cel mai mic consumator de carburant din industria fabricantilor de automobile. S40 intra in top cu un sedan iar V50 cu un break.

6. Lexus GS si Volvo S60 (egalitate)

Costul carburantului/an: 1.884 $

Lexus a lansat recent noul GS. Masina este mult prea ascutita, iar dinamica la condus este prea sport. Modelul S60 sedan este disponibil si in varianta de 300 CP, R hot road.

7. Lincon Zephyr

Costul carburantului/an: 1.912 $

Lincoln Zephyr sedan reprezinta versiunea imbunatatita a noului Ford Fusion. Cumparatorii acestui model au gasit masina mult prea comuna .

8. Audi A6 si TT, BMW seria 3 si seria 5, Lexus ES 330, Mercedes-Benz Clasa C, Volvo S80 siV70 (egalitate)

Costul carburantului/an: 1.964 $

Multe automobile se afla pe aceasta pozitie. Aici gasim masini sport si automobile extraordinare de lux.

9. Acura TL si Porsche Boxter (egalitate)

Costul carburantului/an: 2.049 $

Nu suntem siguri care dintre ele este mai remarcabila. Sedanul Acura pentru lungimea impresionanta sau Boxter pentru forma compacta sport.

10. Cadillac CTS si STS, si Infiniti G35 (egalitate)

Costul carburantului/an: 2.092 $

Infiniti G35 are un design impresionant, dinamica sportiva si un interior exceptional. G35 reprezinta una dintre cele mai preferate masini de lux.