De cand Alianta a luat puterea, sefii serviciilor de informatii au capatat un soi de inamovibilitate mai ceva ca magistratii. Se vorbeste despre schimbarea celor care conduc "sistemul ticalosit" inca din campania electorala, insa cutremurul care se astepta in aceasta zona s-a tot amanat.

Nemultumiti de apatia presedintelui Basescu, care ar fi trebuit sa decapiteze "securistii", liberalii s-au hotarat sa-i dea o mana de ajutor. Dupa ce au cerut fara succes schimbarea directorilor Radu Timofte si Gheorghe Fulga, la pachet cu cea a prim-procurorului Ilie Botos, cei de la PNL se pregatesc acum sa demareze o campanie publica impotriva "mostenirilor" fostei guvernari.

Motivele puse pe tapet pentru schimbarea mult dorita sunt cam trase de suvita. S-au bagat la inaintare promisiunile din campania electorala si apartenenta politica a sefilor de servicii. O evaluare concreta a realizarilor acestor structuri n-a facut insa nimeni.

Ar fi fost interesant de stiut cat la suta din notele informative produse in laboratoarele serviciilor s-a folosit pentru prevenirea si combaterea principalelor amenintari "asimetrice" la adresa sigurantei nationale a Romaniei. Mai mult, era de verificat cat de utile au fost rapoartele acelorasi structuri in depistarea actelor de coruptie.

Numai ca, la acest capitol, cei care ar trebui sa verifice si sa informeze opinia publica cu privire la activitatea serviciilor au fost mai secretosi decat acestea din urma. Inca de pe vremea cand siguranta nationala era in parohia pesedistului Ioan Talpes, se acreditase ideea ca aceste structuri detin dosare cu care se poate distruge cariera unui politician.

Din acest motiv, cand fostul consilier de la Cotroceni a propus infiintarea Comunitatii de Informatii cu o conducere unica, atat PSD, cat si opozitia de atunci au luat foc. Cel care ar fi condus noua structura devenea prea puternic. Ideea lui Talpes a fost lansata apoi pe piata de Traian Basescu si nimeni nu a protestat.

Sefii de servicii, care erau indatorati pana peste cap fata de presedintele care i-a lasat pe functii, au fost primii care i-au laudat initiativa. Tot ei au trudit din greu la capitalul de imagine castigat de Basescu in timpul crizei ostatecilor. Fideli pana-n panzele albe, "securistii" se pare ca i-au devenit simpatici presedintelui.

Relatia dintre cele doua parti nu le-a picat tocmai bine liberalilor. Ei au dat primul semn de nemultumire prin intermediul Comisiei parlamentare a SRI, unde presedintele este membru PNL. Urecheala aplicata de comisie lui Radu Timofte ar fi trebuit sa fie o minge la fileu pentru Traian Basescu. Numai ca presedintele s-a facut ca nu o vede.

A urmat apoi decizia transanta de saptamana trecuta a liberalilor, care forteaza practic mana presedintelui. Dupa stilul bine cunoscut de a reactiona, Traian Basescu s-ar putea sa faca exact pe dos. Este de asteptat sa tina partea sefilor fidelizati de el in acest timp, chiar cu riscul de a-si pune in cap aliatii.

Ramane de vazut insa ce scandal politic va izbucni pentru a arunca o perdea de fum peste cererea liberalilor.