Politia chiliana a anuntat, ieri, arestarea fostului presedinte peruan Alberto Fujimori, la scurt timp de la sosirea acestuia in capitala Santiago de Chile, relateaza Reuters. Fujimori, acuzat de justitia din Peru de incalcari ale drepturilor omului si coruptie, a fugit in exil in Japonia, in anul 2000.

El a declarat ca intentioneaza sa se intoarca in Peru, pentru a demara o noua campanie electorala prezidentiala. „Nu a opus rezistenta la arestare. Este calm in totalitate", a declarat un purtator de cuvant al politiei din Chile.

Fujimori, in varsta de 67 de ani, un politician de origine japoneza, a condus Peru din 1990 pana in noiembrie 2000, cand un scandal de coruptie a dus la caderea guvernului sau si l-a obligat sa fuga in Japonia.

„Intentia mea este de a ramane in Chile, ca parte a eforturilor mele de a reveni in Peru si de a-mi tine promisiunile facute unei parti importante a poporului peruan, care mi-a cerut sa candidez la alegerile din 2006", a precizat Fujimori.

Luna trecuta, Fujimori a a anuntat ca va candida pentru presedintie in Peru, desi i s-a interzis sa participe la actiuni politice ca urmare a celor 21 de capete de acuzare formulate impotriva sa.

Sosirea lui Fujimori in Chile a avut loc intr-un moment tensionat al relatiilor dintre Santiago si Lima, dupa ce Congresul peruan a aprobat o lege prin care se incearca revendicarea unei regiuni maritime, ocupata acum de Chile. De asemenea, Peru intentiona sa deschida un proces la Curtea Internationala de la Haga, pentru a forta Japonia sa-l extradeze pe Fujimori.

Autoritatile de la Tokyo au refuzat cererea de extradare pentru ca Fujimori (nascut in Peru) s-a mutat in Japonia in 2000 si a obtinut cetatenie japoneza.