Bani multi pierduti la salariu. Aceasta este concluzia la care au ajuns profesorii dupa prima zi de greva. Sindicalistii au anuntat ca protestul e declansat pe perioada nelimitata, dar dascalii se mai gindesc daca isi permit sa piarda din salariu. Multi au datorii si rate la banci.

Sindicaliatii din invatamint au anuntat ca ies astazi in strada pentru a protesta fata de politica bugetara a guvernului Tariceanu. „Greva este pe termen nelimitat. Astazi va avea loc intrunirea comitetului liderilor de sindicat si vom stabili daca o suspendam sau nu pe timpul negocierilor", spune Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI).

Unii profesori, fie ei din invatamintul preuniversitar sau universitar, vor protesta astazi in fata Parlamentului.

Greva scade din salariu in jur de 300.000 de lei pe zi

Dar o parte a profesorilor se gindesc la buzunar cind sint intrebati de greva si raspund ca nu-si permit sa mai stea mult acasa pe motiv ca pierd bani. De exemplu, un cadru didactic cu un salariu de sase milioane de lei pierde pentru cele doua zile de greva aproximativ 600.000 de lei.

Din salariul unui director cu vechime maxima in invatamint se vor scadea la sfirsitul lunii aproximativ trei milioane de lei. La Iasi, prima zi de proteste a fost considerata de liderii profesorilor o reusita. Cu toate acestea, au existat si „chiulangii", profesori care si-au tinut cursurile chiar si in fata amfiteatrelor aproape goale.

„Am rata de platit la banca si nu-mi permit sa mi se taie orele", a spus un cadru didactic care a semnat condica de prezenta la Universitatea Al. I. Cuza din Iasi.

Dar liderii sindicatelor din invatamintul iesean se declara multumiti de solidaritatea cadrelor didactice dupa prima zi de proteste si considera ca cei citiva spargatori sint „doar cazuri pasagere".

Spargatori de greva la liceele bune

La Liceul „Ion Neculce" din Capitala 40% dintre profesori si-au vazut de treaba lor cea de toate zilele. Si-au facut orele conform orarului de greva pe care directoarea Lucia Damian l-a conceput pentru cei care n-au dorit sa se alature miscarii sindicale. „Din 38 de clase, 28 au cursuri. Am intrat azi in clase in care daca lipseau unu-doi elevi", spune ea.

O suplinitoare care si-a chemat elevii in par la scoala nu vrea sa stie de greva, fiindca niciodata sindicatul nu obtine avantaje si pentru suplinitori.

Liderul de sindicat, la ore

O profesoara de matematica, membra de sindicat, rasfoieste un teanc de lucrari proaspat corectate si ne demonstreaza ca nu poate sa nu-si tina cursurile: „Am clase a 12-a, matematica e o materie cu probleme, care nu se epuizeaza niciodata si nu puteam sa-i las pe elevi in aer la Bac".

Si chiar liderul de sindicat al liceului, Mihaela Mihailescu, desi respecta rigorile grevei, facea ieri pregatire cu elevii pentru olimpiada. „Profesorii care au intrat la cursuri au facut acest lucru pentru a nu pierde bani la salariu. Multi au situatii grele in familie", spune Mihailescu.