Pe masura ce piata se maturizeaza si este riguros reglementata, iar accidente de tip FNI se estompeaza in memoria investitorilor, creste interesul pentru astfel de plasamente, in conditiile in care depozitul bancar a devenit marele perdant al actualei perioade, cu rate ale dobanzii active atat la lei, cat si la valuta, mult prea mici pentru a atrage depunatorii.

Pe pietele mature din Occident, fondurile de investitii au o pondere foarte importanta in componenta de economisire. Pe pietele americana si europeana sunt plasate la ora actuala peste 14.000 miliarde de dolari in fonduri de investitii.

In Romania, cifra este sub 100 milioane euro, "care reprezinta ingrozitor de putin, in conditiile in care mai multe tari din jurul nostru, proaspat intrate in UE, au depasit 1 miliard euro, iar Polonia si Ungaria trec de 10 miliarde euro.

Cred ca pe masura ce se vor stabiliza dobanzile pe piata monetara va avea loc un proces de dezintermediere, adica tot mai multi investitori se vor orienta catre alternative de investitii pe piata de capital, inclusiv prin fonduri de investitii.

Si asta pentru ca nu toti investitorii au capacitatea sa investeasca direct pe Bursa", declara pentru ziarul nostru Dan Nicu, presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv.

Ca o recomandare din partea specialistilor, pentru plasamente individuale este bine sa se urmareasca un portofoliu diversificat, in functie de profilul investitorului si de orizontul de timp in care acesta isi permite sa-si plaseze investitiile.

Daca e dispus sa astepte ceva mai mult timp, specialistii recomanda investitiile in fonduri, care fac plasamente cu risc destul de mic in obligatiuni si instrumente cu venit fix. Pentru investitorii cu o toleranta ceva mai mare la risc ar fi de recomandat plasamentele in fondurile de investitii diversificate sau chiar de actiuni.

Acestea din urma au obtinut in primele noua luni ale anului cel mai bun randament anualizat - intre 21 si 36%. O parte din plasamente ar trebui sa se regaseasca si in instrumente ale pietei monetare, care au caracteristica de a fi foarte lichide, cu disponibilitati la vedere.

"Intrarile nete de capital in fondurile de investitii din Romania, in primele sapte luni din acest an, au fost de 12,5 milioane unitati", informeaza Doru Tiberiu, director general BCR Asset Management. BCR Dinamic a obtinut in ultimele 12 luni o crestere a valorii unitatii de fond de 36,8%, iar BCR Clasic - preferat de investorii cu aversiune la risc - de 11,9%.