Pentru a contracara masurile BNR de limitare a creditului valutar, majoritatea bancilor comerciale au trecut la imprumuturi in lei. Dobinzile la depozite au scazut la unele banci mult sub inflatia prognozata. Ce urmeaza?

Evolutia dobinzilor pe piata bancara romaneasca a fost, in ultima vreme, marcata de deciziile BNR care au vizat frinarea vitezei de crestere a creditarii, cu deosebire in valuta. Impiedicate sa mai acorde imprumuturi in euro, bancile s-au repliat rapid.

Aceasta repliere a insemnat o reducere importanta a dobinzilor la creditele in lei, care au coborit in unele cazuri sub 10%, dar si o cadere abrupta la cele pentru depozite, care au devenit neacoperitoare la inflatie.

Economisirea e descurajata

Desi a reusit limitarea creditului in valuta, BNR se confrunta, in prezent, cu situatia nedorita de a vedea dobinzi la depozitele in lei care nu incurajeaza economisirea.

Dobinzile la depozitele in lei pe 6-9 luni sint, in majoritate, cuprinse intre 6 si 6,5%, dar exista si institutii de credit care remunereaza aceste tipuri de depozite cu dobinzi de 4-5%, in vreme ce inflatia prognozata pentru sfirsitul acestui an va depasi, probabil, 8%.

Profesorul de economie Daniel Daianu a sustinut, recent, in cadrul Forumului Bancar Roman, ca aceasta situatie nu se poate perpetua si ca dobinzile vor trebui inevitabil sa creasca. „Trebuie sa fim foarte ingrijorati de descurajarea economisirii. Nu ne putem baza pe economiile atrase din import, pentru ca este periculos din punct de vedere macroeconomic", sustine Daianu.

Dobinzile ar putea urca usor

Desi miscarea dobinzilor la imprumuturile in lei pare in acest moment sa evolueze intr-o singura directie, si anume in jos, trendul s-ar putea inversa. Recent, Nicolae Danila, presedintele BCR, opina ca unele banci practica un dumping de dobinda pentru a smulge clienti.

„Tot mai multe banci s-au vazut blocate in a mai oferi credite in valuta si, ca urmare, acum arunca pe piata credite in lei aproape la orice cost. Este evident ca nu pot rezista in ritmul acesta, avind in vedere ca nu exista surse de finantare in lei pe termen mediu si lung", sustine Danila.

„In ce priveste dobinda la depozitele in lei, consideram ca in urmatoarele doua-trei luni exista sanse mici ca acestea sa scada in continuare, media lor situindu-se, probabil, intre 3 si 4%. E posibil ca, din cauza profilului diferit de lichiditate al bancilor, plaja dobinzilor oferite la depozite sa ramina la fel de larga ca acum.

In ce priveste dobinzile la creditele in lei, este de asteptat ca ele sa scada catre o medie de 11-12%, concomitent cu o ingustare inca foarte larga a plajei de valori in care se incadreaza in prezent.

Dincolo de trei luni, credem ca sansele inducerii de catre BNR a unei cresteri a dobinzilor sint ridicate, ceea ce ar putea duce la o reasezare a dobinzilor in sistemul bancar pe un nivel superior", sustine Radu Craciun, analist-sef ABN-Amro.