Din pricina modului greoi in care s-a miscat diplomatia romaneasca in ceea ce priveste Basarabia si conflictul din raionele de est ale acesteia, una dintre temele cu impact ale campaniei electorale ale Presedintelui Basescu risca sa cada in derizoriu, atent ghidata de diversi dinozauri sau mistreti mai tineri cu orientari proruse care imping aerul prin politica externa romaneasca.

Dupa o interventie mai hotarata a Administratiei Prezidentiale iata ca ceva incepe sa se miste, iar Romania incepe sa se vada in procesul de negocieri privind conflictul transnistrean.

Prin vizita ministrului moldovean al Reintegrarii, Vasile Sova la Bucuresti a fost incheiat un ciclu al consultarilor cu oficialii implicati direct sau indirect in procesul de solutionare a conflictului din Transnistria, cu exceptia reprezentantilor Tiraspolului, considera ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, care a declarat ca Bucurestiul devine astfel „un partener informal recunoscut".

Potrivit lui Ungureanu, aceasta face ca Romania sa fie in prezent in postura de a furniza cele mai bune produse politice privind Transnistria in baza informatiilor obtinute de la surse de prima mana. „Analizele realizate de Bucuresti sunt transmise Uniunii Europene, Aliantei Nord-Atlantice si Statelor Unite", a adaugat Ungureanu.

Speram ca Ungureanu nu face referire la rapoarte ca acelea de care se pomeneste in Raportul de evaluare al cheltuirii fondurilor DRP pentru Moldova in 2004 care dupa ultimele informatii a intrat in vizorul Parchetului. El a declarat ca, potrivit ministrului basarabean, prezenta SUA si a UE in formatul de negocieri a condus la o calmare a tonului discutiilor.

„In prezent, exista un consens de principiu privind democratizarea Transnistriei, gratie unui proces electoral, dar nu cel pe care intentioneaza sa-l organizeze Tiraspolul la sfarsitul acestui an. In plus, partile sunt aproape de un acord referitor la organizarea unei misiuni comune de monitorizare a angajamentelor militare in Transnistria.

Asa-zisul plan rus de reglementare a conflictului este inacceptabil pentru Chisinau", a mai spus Ungureanu, citandu-l pe Sova.

La Bucuresti urmeaza sa soseasca, saptamana aceasta, ministrii de externe ai Federatiei Ruse, Georgiei si al Ucrainei, la invitatia lui Mihai Ungureanu.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, urmeaza sa aiba marti, 8 noiembrie, o intrevedere cu seful diplomatiei romane, iar in seara aceleiasi zile, el va lua parte la dineul oferit cu ocazia evenimentului „Prietenii Georgiei", la care va fi prezent si ministrul georgian de externe, Gela Bezhuasvili. Joi, la Bucuresti, va ajunge seful diplomatiei ucrainene, Boris Tarasiuk.

Discutiile de la Bucuresti sunt importante si prin prisma recentelor declaratii ale reprezentantului special al ministerului de Externe ucrainean, Dmitri Tkaci, potrivit caruia Transnistria ar putea intra, in anumite conditii, in componenta Ucrainei.

Acest lucru a fost legat, de Tkaci, de ideea pe care a spus ca ar avea-o unii politicieni romani ca Republica Moldova sa intre in componenta Romaniei, dar fara Transnistria.