Fondurile alocate Romaniei, prin Programul SAPARD, pentru anul 2005, respectiv 208 milioane de Euro, au fost consumate integral. Marti, 8 noiembrie 2005, au fost aprobate ultimele plati aferente acestei alocari financiare in valoare de 13,5 milioane de Euro.

Din 2003 si pana in prezent, prin Programul SAPARD au fost acordate, in total, fonduri nerambursabile de 412 milioane de Euro beneficiarilor publici (consilii locale) si privati (persoane fizice autorizate, societati comerciale, asociatii etc.) din Romania.

„Avand in vedere faza de pregatire in care se afla economia romaneasca, din perspectiva integrarii, putem sa consideram acest rezultat ca fiind un succes al Programului, a declarat directorul general adjunct al Agentiei Sapard, Dan Gherghelas.

Daca anul trecut, principalele dificultati in cheltuirea fondurilor SAPARD au fost de natura organizatorica si legislativa, anul acesta restrictiile au fost considerabil mai importante. Cele 7 valuri de inundatii care au afectat Romania au intarziat considerabil executia proiectelor, cu efecte in depunerea solicitarilor de plata.

"Mai mult, anul acesta nu am mai permis inchiderea lucrarilor si taierea panglicilor fara ca executia lucrarilor sa fie in deplina concordanta, pana la detaliu, cu documentatiile tehnice aprobate." a mai declarat, Dan Gherghelas.

Trebuie mentionat ca exista in continuare fonduri disponibile pentru plata proiectelor contractate, aceste fonduri provenind din acordurile financiare aferente anilor urmatori de alocare.

Potrivit Agentiei SAPARD se estimeaza ca pana la finalul acestui an se vor mai efectua plati in valoare de aproximativ 30 de milioane de Euro.

Pana in acest moment au fost alocate fonduri SAPARD de 700 de milioane de Euro pentru 1.829 de beneficiari privati si publici.

Industria agroalimentara a fost principalul beneficiar al fondurilor SAPARD

Cele mai multe fonduri pentru investitii private au fost atrase de industria agroalimentara. Aproximativ 135 milioane de Euro fonduri nerambursabile au fost alocate pentru 219 proiecte SAPARD, dintre acestea fiind deja finalizate 81.

Cel mai mare numar de proiecte incheiate de catre Agentia SAPARD cu beneficiarii privati, vizeaza investitiile in fermele vegetale sau animale, in sere si achizitionarea de utilaje agricole, ("Investitii in exploatatii agricole" – Masura 3.1).

Mai exact, 549 de proiecte a caror valoare a contributiei publice este de 53 de milioane Euro. Proiectele finalizate din cadrul acestei masuri sunt in numar de 109.

De asemenea, au fost contractate 436 proiecte SAPARD pentru acvacultura, sericicultura, apicultura, ciupercarii, cresterea melcilor si a broastelor, turism rural, toate acestea fiind incluse in Masura 3.4, "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative".

Proiectele contractate pe aceasta masura au o valoare a contributiei publice de 26 de milioane de Euro. Din totalul proiectelor contractate au fost deja finalizate 41 de investitii.