Fostul lider al PNL, Valeriu Stoica, in emisiunea Romania la raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, sustine ca declaratia facuta de Calin Popescu Tariceanu in Parlament acrediteaza ideea ca "Dinu Patriciu este liderul informal al PNL" si a "consolidat perceptia negativa" in legatura cu telefonul dat procurorului general Ilie Botos.

"Premierul, in loc sa iasa din aceasta situatie, mai rau s-a afundat" a comentat Stoica.

"Aceasta declaratie acrediteaza o alta perceptie publica si anume ca, in momentul de fata, PNL este condus nu numai de Tariceanu si Dinu Patriciu, ci practic Dinu Patriciu e liderul informal al PNL in acest moment. Altfel, aceasta solidarizare, care nu poate sa fie intemeiata doar pe un sentiment de prietenie, cum se pretinde in declaratie, n-ar avea rost.

Acesata solidarizare este consecinta faptului ca, in momentul de fata Dinu Patriciu are aceasta calitate de lider informal al PNL. Practic, partidul este condus de Patriciu si Tariceanu", a declarat Valeriu Stoica.

Liberalul apreciaza ca declaratia este o "grava eroare de strategie de imagine" si a "devoalat relatia reala care exista intre Tariceanu si Patriciu", PNL aflandu-se sub "autoritatea" celor doi. Valeriu Stoica sustine ca printre liberali s-a acreditat ideea ca Dinu Patriciu controleaza partidul. "N-ar fi nimic rau daca partidul ar fi folosit pentru scopul lui politic.

Daca partidul s-a transformat intr-un instrument de negociere economica este foarte periculos", spune Stoica.

"Din pacate, in PNL s-a acreditat aceasta perceptie publica ca exista un grup de interese sau Dinu Patriciu care controleaza partidul si care practic, au transformat PNL intr-un fel de SRL", declara Valeriu Stoica.

Valeriu Stoica: "In PNL sunt multe voci critice"

In emisiunea Romania la Raport, Valeriu Stoica a spus ca "in PNL exista un curent de opinie" si "multe voci critice" la adresa lui Tariceanu.

Acest grup pastreaza tacerea si nu se manifesta insa public, pentru ca oamenii cred inca in posibilitatea unei "dezbateri interne", iar exprimarea publica "ar putea fi interpretata drept o dovada de incoerenta la nivelul conducerii PNL".

"Exista un curent de opinie. Nu vorbesc de grupare pentru ca ea nu este institutionalizata si nici nu s-a proclamat ca atare. Daca ar fi sa am in vedere opiniile liderilor de filiala exprimate in vara la intalnirea cu Stolojan, eu am inteles ca este un curent destul de puternic.

Au fost foarte multi lideri de filiale judetene care si-au afirmat dorinta ca Stolojan sa se implice mai mult in viata PNL, care au spus ca este util PNL, care au spus, unii dintre ei, ca este util ca prim ministru", a spus Valeriu Stoica.

Liberalul avanseaza posibilitatea solidarizarii acestora si recunoasterea lor ca atare in cadrul partidului. "Este vorba de o platforma interna structurata, care sa fie un element de negociere interna in cadrul partidului. Eu, daca se face o asemenea platforma, ma inscriu imediat in ea", a spus Stoica.

El opineaza ca aceasta grupare ar trebui condusa de persoane cu mare credibilitate in PNL, cum ar fi Mona Musca sau Theodor Stolojan.

Valeriu Stoica: "Actuala conducere nu are trecere"

In emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, Valeriu Stoica a spus ca "exista oameni care cred ca fuziunea este o cale de a avea un partid de dreapta mare" in Romania. El sustine ca, in caz contrar, peste 3 ani, partidele de stanga vor castiga alegerile, iar dreapta va trebui sa se reorganizeze.

"Logica integrarii europene cere ca PNL sa ramana de dreapta si sa aiba corespondent in Europa". Liberalul a expus strategia pe care PNL ar trebui s-a parcurga:

"Sunt 2 elemente concrete in perspectiva celui de-al treilea care este cel mai important: o fuziune intre PNL si PPCD ar fi de bun augur, pentru a arata ca PNL ramane pe partea dreapta a esicherului politic, pentru ca, in momentul de fata aluneca spre centru si-si ingusteaza spatiul de manevra politica. Al doilea element care va avea acelasi efect ar fi afilierea PNL la PPE.

Daca se fac acesti doi pasi, atunci se creeaza premisa pentru cel de-al treilea pas, pentru ca daca vom avea 2 mari partide in Romania, 2 partide populare semnificative, PD si PNL , atunci chiar PPE va dori , va sprijini si va cataliza unificarea cestor partide", a afirmat Stoica.

Liberalul spune ca si in PD sunt cateva persoane care "nu au abandonat ideea" fuziunii PNL-PD. Printre acestia se afla Adriean Videanu, Vasile Blaga si Emil Boc. Stoica spune ca decredibilizarea lui Tariceanu este un motiv in plus pentru fuziunea dintre cele doua partide si schimbarea strategiei.