Surse din interiorul Sectiei Parchetelor Militare sustin ca Ilie Botos, procurorul general al Republicii, a fost racolat in reteaua de sprijin a Directiei IV de Contrainformatii Militare a fostei Securitati inca din studentie. Dupa absolvirea facultatii, Botos a lucrat ca procuror la Judecatoria Alba Iulia, apoi a devenit, la cerere, procuror militar, in cadrul Parchetul Militar Cluj.

Sursele sustin ca Botos a continuat sa activeze si dupa revolutie, in cadrul Directiei de Contraspionaj Militar, transformata in actuala Directie de Siguranta si Protectie Militara din componenta Directiei Generale de Informatii a Armatei. In 1999, Botos a fost numit sef al Parchetului Militar Cluj, cu gradul de colonel magistrat.

In 2002, va fi numit prim-adjunct al procurorului general al PNA, la interventiile prietenului sau de familie Gabriel Oprea si ale lui Eugen Bejinariu. De aici va fi propulsat la scurta vreme procuror general si avansat la gradul de general de brigada magistrat in rezerva, de catre Ion Iliescu.

Oprea si Bejinariu, nasii ascensiunii lui Botos, au fost militari de cariera si subordonatii generalului-maior Ionita Botos, unchiul lui Ilie. Ionita Botos a fost seful Comandamentului Serviciilor Armatei. In iunie 1990, Ionita Botos a cazat 1.000 de mineri in doua unitati militare ale MApN.

Singura isprava mai acatarii a lui Ilie Botos, pana sa fi fost adus in Capitala de Oprea, a fost investigarea unei retele care falsifica vizele de Germania, cu ajutorul Consulatului german din Sibiu.

Consulul a fost retras, desi probele lui Botos erau mai subtiri ca foita de tigara, iar pana la urma s-a dovedit ca persoana din interiorul consulatului care falsifica vizele a fost soferul consulului.

Miel bland, cu trese de general, Botos a supt de la toate oile politichiei dambovitene, dupa care a muscat si scuipat tata: de la Ceausescu, de la Iliescu, iar acum de la Basescu, caruia ii cauta pana nu de mult sambetele. Singura solutie de a scapa de o asemenea otreapa penala ar fi ditamai lustratia, care l-ar arunca pe Botos exact de unde a venit, in negurile Judecatoriei Alba Iulia.