Scandal! Senzational! Parlamentarul profesor Iorgovan, profesorul profesor Iorgovan, pesedistul profesor Iorgovan, parintele Constitutiei profesor Iorgovan, viitorul candidat la presedintia PSD-ului profesor Iorgovan despre cit de nebun este, despre cit de expirat este, despre cum va fi presedinte PSD, despre cum i-ar fi aparat pe Ceausesti, despre fetita Macovei de la Justitie.

Nebunia

Reporter: Sinteti nebun?

Antonie Iorgovan: Ceva in sensul asta sint socotit in PSD. Sint vazut ca un prost al satului, care vorbeste el, asa, nu stie despre ce este vorba. Geoana a spus chiar presei sa nu ma socoteasca din partid. Geoana il copiaza pe Basescu, care a spus despre fostii lui colaboratori ca au ajuns pe centura vietii politice. Soarta mea este acolo, cu Lavinia Sandru, cu Elena Udrea…

Reporter: Dar sinteti nebun?

Antonie Iorgovan: O tara care nu are nebuni de genul profesorului Iorgovan, adica un om care trage universitati dupa el, institute de cercetare, scrie monografii, tratate, deci fundamentez teoretic ceea ce urmeaza sa fie proiectat ca legislatie, deci o tara fara profesorul Iorgovan nu are sanse sa progreseze. Este o tara care se pierde in rutina si ar trebui sa importe specialisti.

Dincolo de mine, fiindca profesorul Iorgovan nu e un caz izolat, eu sint un specialist dintr-o scoala, dincolo de mine este scoala din care fac parte. Prin profesorul Iorgovan vorbeste, de fapt, o cultura, o istorie.

Istoria

Reporter: Vorbesc cu un om intrat in istorie.

Antonie Iorgovan: Istoria va retine contributia mea. Nu sint singur. A mai fost un Vida, un Muraru, un Deleanu, un Predescu.

Reporter: Va rog, fara Predescu!

Antonie Iorgovan: Asa ca, daca X sau Y din partid nu intelege ca eu sint intr-un dialog cu cetatea si in acest fel imi reglez conduita si solutiile, nu am ce sa le fac. Cind Einstein a lansat teoria lui, un Bergson a gasit un exemplu si a spus ca teoria asta nu se aplica la acest caz, prin urmare teoria este proasta. Einstein i-a dat replica: „Nu teoria e proasta, exemplul e prost ales".

Nu profesorul Iorgovan e nebunul satului, ci cei care ma califica astfel nu inteleg ca e vorba de activitatea mea de creatie. Creatia asta nu se face stind sub masa, ci dialogind, fiindca e vorba de Dreptul Public. Cum sa explici despre Parlamentul unicameral decit adoptind o pozitie impotriva transanta? E o prostie teza unicameralismului!

Iorgovan, presedinte PSD!

Reporter: Daca o vrea Basescu, o vrea Geoana?

Antonie Iorgovan: E o teza imbecila! Eu mor cu credinta asta. Profesorul Iorgovan nu aplauda la o teza imbecila. Daca se renunta la bicameralism, se plonjeaza direct in autoritarism. E greu sa construim democratia acum, darmite altfel. Eu inteleg sa fac politica in continuare, fiindca tara asta nu si-a rezolvat problemele vitale.

Intrarea in Europa presupune asezarea noastra in mod real in filonul european, iar aceasta asezare implica iar o munca de creatie, trebuie luata lege de lege si raportata la fiecare norma europeana. Eu cred ca profesorul Iorgovan si scoala lui vor fi importanti in acest proces. Ca Romania sa nu simta nici un handicap.

Daca simt eu nevoie sa ramin in politica, ramin de stinga, daca sint de stinga, stinga e reprezentata de PSD, dar aceasta necesitate a mea de ordin istoric, constiinta responsabilitatii mele profesionale si civice nu sint elemente care sa ma determine sa fiu un soldat idiot.

Voi fi o voce transanta, critica, motiv pentru care ii anunt pe cei care sint in conducerea partidului ca, la primul congres, m-am hotarit sa candidez la presedintia PSD! Fiindca m-am saturat…

Reporter: Domnule Iorgovan, ati innebunit!

Antonie Iorgovan: …m-am saturat sa fiu atentionat! O sa vedem care pe care. Iar daca isi permit sa ma mai puna la punct, e semn ca le e frica de competitie.

Reporter: De ce va inchid gura?

Antonie Iorgovan: Lui Nastase ii este frica de o competitie cu Antonie Iorgovan. Lui Nastase ii e frica de personalitati accentuate, motiv pentru care s-a inconjurat numai de yesmani. E un Hagi, sigur, dar el vrea sa intre in teren numai cu oameni de mina a doua.

Ginditi-va la Sanatate, la Invatamint, la Interne cu ce oameni a jucat! Ii avea pe Taracila, pe Oprescu! El a plecat cu oameni docili la comenzi, ce-i erau datori. Hagi de la PSD a intrat in guvernare cu garnitura a treia. Performanta? Am pierdut guvernarea. Geoana? Loveste in mine ca sa priceapa altcineva.

Reporter: Cine? Iliescu?

Antonie Iorgovan: Desigur.

Iorgovan expirat

Reporter: Sinteti omul lui Iliescu?

Antonie Iorgovan: In sensul ca am inceput viata publica chemat de Iliescu. Eu cred ca Iliescu este simbolul stingii, precum Coposu al dreptei. Sint omul lui Iliescu fiindca nu sint in tabara lui Coposu.

Reporter: Iorgovan, Iliescu nu mai sint actuali.

Antonie Iorgovan: Eu nu mi-am dorit functie in PSD, dar oamenii ajunsi in fruntea PSD se cred si frumosi, si destepti, si grozavi, si atoatestiutori, si vizionari. Or, nu sint asa. Teza parlamentului unicameral a fost lansata de Geoana cu de la sine putere. Nu a intrebat in partid pe nimeni dintre specialistii partidului.

Reporter: E complicat.

Antonie Iorgovan: Nu e adevarat. Nu conteaza profesorul Iorgovan? Eu nu am sentimentul acesta.

Reporter: Sinteti dat la o parte! Iliescu, un frustrat! Iorgovan, un nebun!

Antonie Iorgovan: E o interpretare a unora, dar partidul nu se rezuma la „inteleptul"de la Cluj, nici la „liderul" aruncat in scena la Congres.

Reporter: „Umerasul" Geoana de cine a fost folosit?

Antonie Iorgovan: Geoana nu a fost marioneta. E lipsit de experienta acum, iar numerele urmatoare in partid au luat plasa.

Banditul Iorgovan

Reporter: Domnul profesor Iorgovan cum poate ataca astfel? Iorgovan, banditul profesor, apara banditi.

Antonie Iorgovan: Vedeti dumneavoastra, imaginea asta tot in partid s-a fabricat. A fost un baiat acolo, Gusa, venea din presa, si a vrut el un centru curat. Tot centrul acesta a lansat si teoria baronilor… care e problema ca sint avocat? Mi-am facut meseria.

Reporter: Pe toti banditii?

Antonie Iorgovan: Eu nu v-as dori niciodata sa fiti arestat pe probe si sa nu aveti un aparator care sa aiba curajul sa demaste si sa spuna adevarul. Dosarele penale se fac cu un politist, un martor si un procuror. In dosare cu probe beton ce pot face eu? Arta mea este sa circumstantiez.

Uite, am avut cazul unui cetatean care a stat in concubinaj cu o doamna cu care a facut suficienta avere.

Avere de avere! In loc sa se insoare cu ea, dupa 17 ani s-a insurat cu colega de banca a fetei sale din alta casatorie. Din momentul acesta, concubina a iesit de pe sine. L-a bagat de doua ori in puscarie. Aceasta doamna s-a aliat cu un coleg de partid si s-au dat sute de mii de euro in presa. Eu am aparat numai oameni cu dosare din acestea prefabricate.

Reporter: Exista reteaua de achitare profesor Iorgovan.

Antonie Iorgovan: Cred ca glumiti! Eu fac avocatura, nu trafic de influenta! Daca noi, in Occident, avem o imagine execrabila, vine din procesul sotilor Ceausescu, unde avocatii au fost mai duri decit procurorul.

Iorgovan ar fi fost avocatul Ceausestilor

Reporter: Regretati ca nu l-ati aparat pe Ceausescu?

Antonie Iorgovan: Daca as fi fost avocat pe vremea aceea, da, l-as fi aparat ca lumea!

Reporter: Regretati ca nu ati fost numit ministru de Justitie, desi ati fost nominalizat de atitea ori?

Antonie Iorgovan: Nu ministru de Justitie trebuia sa fiu, ci, in ‘94, eu trebuia sa fiu primul ministru civil al Apararii. In ziua numirii s-a reluat un atac de presa mai vechi si partidul s-a temut. De atunci, mereu presa a fost alimentata sa ma atace de cite ori era gata sa fiu numit in demnitati. Cred ca as fi facut reforme adevarate. N-a fost sa fie.

Macovei – o fetita

Reporter: Cum e Monica Macovei?

Antonie Iorgovan: Fetita asta e un pitbull aruncat de Basescu si musca. Eu am criticat-o pe Stanoiu, ca plutea prin minister, ca incurca hirtiile, nu era percutanta ca manager si era invirtita de oamenii lasati de Stoica in minister. Dar Stanoiu e un savant de talie internationala si omul ala de carte, cu tratate.

Pai, intre Rodica Stanoiu si fatuca asta, in stiinta de carte, e deosebire ca de la Casa Poporului la bojdeuca lui Creanga. Ce fac Macovei si ai ei? Schimba articolele intre ele in proiecte de legi date de PSD si scriu, in loc de magistrat, scriu judecatori si procurori. Si cum „magistrat" se repeta in fiecare articol, au modificat peste tot. Reforma profunda inseamna logistica: sedii, cladiri.

Vedeti unde se face dreptatea in tara asta. Apoi, inseamna un spirit de superprofesionisti in Justitie. Cu cine, cu fata asta in frunte?