In perioada iulie-septembrie, profitul fabricantului de automobile Toyota au crescut cu 2% , datorita cresterii vanzarilor de automobile la nivel global. In acelasi timp General Motors Corp si Fors Motor Co au inregistrat o diminuare a profitului in urma scaderii vanzarilor.

Vineri, fabricantul numarul unu din Japonia a declarat ca profitul in a doua jumatate a trimestrului a crescut la 303,7 miliarde de yeni, fata de 297.4 miliarde de yeni, anul trecut.

Vanzarile au crescut cu 10.4%, la 4.970 de miliarde de yeni sau 42 miliarde de dolari fata de 4.500 de miliarde de yeni anul trecut. Rezultatele au ajutat Toyota sa realizeze un record in ceea ce priveste profitul net pentru anul fiscal 2006.

Este cel de-al patrulea an consecutiv in care Toyota inregistreaza un record de profit.Cel mai bine vandute marci sunt Camry sedan si hibridul Prius. Se asteapta o vanzare de 8,03 milioane de vehicule pentru anul fiscal curent, fata de 7,4 milioane de masini vandute anul trecut.

Datele pentru anul fiscal 2005 sunt oricum mai mici decat cele date de General Motors, dar Toyota se afla intr-o continua dezvoltare. In anii urmatori se preconizeaza o depasire a numarului de vehicule vandute, fata de realizarile celor de la General Motors. General Motors a vandut 9.1 milioane de vehicule anul trecut.

„Am atins un nivel ridicat de profit, in timp ce ne-am extins capacitatea de productie. Am folosit o tehnologie avansata si o noua gama de produse ca raspuns la cererea la nivel international", a declarat la conferinta de presa vice-presedintele executiv Mitsuo Kinoshita.

Datorita acestei cresteri de vanzari ale japonezilor de la Toyota, GM a oferit un discount pentru vanzarea masinilor, fapt care a diminuat castigurile.

Vanzarea de automobile Toyota, pentru primele sase luni a crescut cu 9,4% la 3,83 milioane de vehicule, fata de 3,5 milioane anul trecut. Profitul operational a scazut cu 7% fata de anul trecut datorita costului materialelor.

Sursa: www.freep.com