Pana in acest moment, Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitaii nu a primit vreun document care sa indice apartenenta la fosta securitate a procurorului general Ilie Botos.

Prezent in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, Claudiu Secasiu, membru al CNSAS, a spus ca "verificarea magistratilor este in curs", dar institutia s-ar putea sesiza cu privire la informatiile aparute in Academia Catavencu.

"Nu exista din partea CNSAS pana in momentul de fata vreo decizie in sensul colaborarii domnului Ilie Botos cu securitatea. Pana in acest moment nu avem nici un element care sa ne indreptateasca sa afirmam ca ar fi colaborat sau ar fi apartinut unei structuri a securitatii.

Pornind de la aceasta sesizare din presa noi suntem obligati sa facem si noi investigatii suplimentare, sa solicitam chiar ziarului in care a aparut a aceasta informatie sa ne furnizeze documente", a declarat Claudiu Secasiu.

SRI infirma existenta unui dosar privind activitatea ministrului Vasile Blaga

Prezent in emisiunea Romania la Raport, istoricul Marius Oprea a declarat ca a vazut dosarul lui Vasile Blaga.

"Dupa cate stiu eu, exista foarte multe informatii in raportul din 1996 facut de doi si un sfert, de unitatea de informatii a Ministerului de Interne. In aceste raport exista date cu privire la matrapazlacurile facute de ministrul Blaga ca sef al Vamilor.

Sa ceara ministrul Blaga propriilor subalterni, adica domnului Virgil Ardelean acest raport si domnul Virgil Ardelean sa vina sa spuna ca nu exista. M-as mira", a declarat Marius Oprea.

Istoricul sustine ca Vasile Blaga, ca si SRI, doreste sa pastreze intacta arhiva regimului comunist, "care este administrata de cei care au creat-o".

Contactat telefonic, istoricul Stejarel Olaru a spus ca liberalii nu-l mai sustin pe Gheorghe Onisoru pentru un nou mandat ca sef al CNSAS.

"Ar fi interesant de aflat daca PNL il mai sustine pe domnul Gheorghe Onisoru pentru un nou mandat in aceasta functie. Marcanti lideri ai PNL n-au avut decat cuvinte grele la adresa lui Onisoru", a spus Stejarel Olaru.

La randul sau, Claudiu Secasiu sustine ca Onisoru nu "are trecere la PNL". "Probabil ca el are sprijinul politic al lui Theodor Stolojan, dar asta e cu totul altceva. El nu are sprijinul PNL", a comentat Secasiu.

Stejarel Olaru: Trei procurori sunt francmasoni

Contactat telefonic, istoricul Stejarel Olaru a spus ca sunt cativa procurori membri ai francmasoneriei, care candideaza la functia de sef al Sectiei Militare a Parchetului.

"Cei care candideaza acum pentru functia de sef al Sectiei Militare a Parchetului, sunt vreo sase candidaturi cred, dar trebuie verificati. Din cate stiu eu cel putin trei dintre ei sunt membri ai francmasoneriei. Trei dintre procurorii care candideaza la aceasta functie de sef al sectiei militare sunt francmasoni", a declarat Stejarel Olaru.

Istoricul apreciaza ca "cei care fac propunerile pentru astfel de functii si chiar CSM, care da avizele, trebuie sa fie atenti si la partea nevazuta a lucrurilor". El nu a facut publice numele acestora pentru ca nu are inca o "marturie publica".

CNSAS risca sa se desfiinteze in decembrie

Proiectul legii privind accesul la propriul dosar intocmit de securitate zace in sertarele din Palatul Cotroceni, Victoria si la Justitie, sustine istoricul Stejarel Olaru.

In emisiunea Romania la Raport, el a spus ca daca proiectul de lege nu va fi votat in actuala legislatura, in luna decembrie CNSAS va fi desfiintat.

Istoricul crede ca proiectul de lege, care modifica si completeaza Legea 187, ar avea mai multe sanse sa fie aplicat daca se va da o ordonanta de urgenta.

Conform proiectului, persoana care este descoperita ca a colaborat sau a fost informator al fostei securitati isi va pierde functia. In aceasta categorie intra si parlamentarii.

Intrebat unde se afla legea in acest moment, Stejarel Olaru a raspuns:

"Prin mai multe sertare.

Ale cui sunt sertarele alea?

Prin Palatul Victoria, prin Palatul Cotroceni, prin Palatul Justitiei, ma rog, Ministerul Justitiei. Ea se afla la persoanele care trebuie sa o analizeze si sa decida daca vor sa si-o asume sau nu".

Istoricul spune ca sintagma de "politie politica" este inca mentinuta in

proiectul de lege.