Saptamanalul german Stern publica in cel mai recent numar al sau un reportaj de 20 de pagini despre Romania – una dintre tarile a caror aderare la Uniunea Europeana este programata pentru inceputul anului 2004.

Reportajul este deschis de Catalin Botezatu si rapperul 1Q Sapro, prezentati ca exemplu in seria contrastelor ce domina Romania, scrie Actualitatea Romaneasca citand publicatia amintita.

Povestea este ilustrata cu imagini dintr-o noua Romanie, ale carei transformari sunt sugerate de cinci manechini imbracati sumar in haine create de Catalin Botezatu, fotografiati in fata Casei Poporului: "Romania - Originalii mostenitori ai contelui Dracula".

Pornind de la dinamismul si tineretea cabinetului Tariceanu, convingerea romanilor (in proportie de 80%) ca aderarea la UE este un fapt pozitiv, in pofida cresterii costurilor de trai, povestea pune accent pe angajamentul primarului sas din Sibiu, popularitatea presedintelui Basescu si creativitatea lui Catalin Botezatu.

"Copil teribil al noii mode din Romania, Catalin Botezatu e cunoscut inca de pe vremea in care decolteurile indraznete si rochiile elegante, considerate pe atunci o sminteala a dusmanului de clasa capitalist, dadeau de banuit", spune "Stern".

Creatorul, in varsta de 38 de ani, lucra in mijlocul anilor, ‘80 ca manechin, consacrat dupa ce a castigat concursul de modele din Europa de Est, la Leipzig.

In afara de Botezatu, mai sunt prezentate, tot pe pagini duble, imagini ce prezinta realitati complet diferite: tarani la strans de fan intre munti, o plaja invadata de turisti, un cioban amestecand in butoiul cu zer, purtand un cojoc de blana si in picioare slapi colorati, rapperul 1Q Sapro, fotografiat in studioul din propria-i locuinta, cu pisica lui alba - Socrate, o adunatura de

"credinciosi" stransi la o sedinta de exorcizare, regele Cioaba al caldararilor cu sceptru si coroana, urmat de o femeie de afaceri din Timisoara, doua staruri porno si doi dintre "calaii" lui Ceausescu.

Reportajul despre Romania continua cu date istorice si o scurta prezentare a unei serii de romani celebrii: Tepes, Johnny Weissmuller, Ion Tiriac, Alexandra Maria Lara, Nadia Comaneci, Sergiu Celibidache, Eugen Ionesco, Gregor von Rezzori sau Peter Maffay.

1Q Sapro, de la trupa Morometii, este alt "urmas al lui Dracula" mentionat de "Stern". "Cei de la Stern au fost interesati de piesa "Nu mai da spaga", care apare pe albumul "Martor Oqlar". Au vrut sa vorbim despre piesa asta, despre coruptia din Romania si despre publicul pe care incercam sa-l schimbam cu piesele noastre", spune 1Q Sapro, de la Morometii.

"Le-am spus ca batranii sunt deja obisnuiti cu spaga si ca singura speranta raman tinerii. Acolo incercam sa schimbam ceva, pentru ca mai tarziu sa poata fi schimbat ceva in acest sistem care nu ne place. A urmat un interviu la ZDF, pe aceeasi tema, iar acum ne pregatim pentru un turneu national "Nu mai da spaga".