Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, a declarat ca animozitatile din PNL privind reforma in Sanatate au fost depasite si are acordul Aliantei si al premierului pentru asumarea raspunderii pe acest pachet de legi.

"In urma deciziei Consiliului National de Conducere al Aliantei am propus premierului si premierul, in pricipiu, este de acord sa mergem pe angajarea raspunderii Guvernului. Noi am avut 2 saptamani la rand discutii si dezbateri in cadrul Aliantei pe tema pachetului de legi privind reforma in Sanatate.

Alianta a adoptat acest pachet de legi si-a dovedit sustinerea pentru pachet si, in acelasi timp, a recomandat Guvernului angajarea raspunderii in fata Parlamentului pe acest pachet de legi" a spus Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a declarat ca a prelungit termenul dedicat dezbaterilor publice pana la 20 noiembrie. Dupa aceasta data, se va lucra la "forma prefinala" a legilor, care va fi afisata cateva zile pe site-ul ministerului. Dupa obtinerea avizelor de la alte ministere si de la Guvern, la inceputul lunii viitoare, legile vor ajunge in Parlament.

Nicolaescu sustine ca aceasta este singura posibilitate pentru a incepe reforma in 2006.

Colegiul Medical va stabili politica spitalului

Spitalele vor fi conduse de un Comitet Director, format din managerul spitalului, directorul medical si directorul administrativ-economic. Cei trei directori vor hotari modul in care se negociaza bugetul, cum se distribuie pe sectii si pe cheltuieli, precum si realizarea lui.

Ministrul Sanatatii a explicat ca noua lege a spitalelor prevede ca medicii sefi de sectie vor constitui Colegiul Medical. "Ei vor stabili politica medicala a spitalului si vor negocia cu Comitetul Director bugetul fiecarei sectii in parte", a declarat ministrul. Eugen Nicolaescu nu a cedat presiunilor privind incompatibilitatea dintre profesia de manager si profesorii universitari.

El a spus ca manageri vor fi numai absolventii unei facultati de management si nu de cursuri "de cateva zile". Intrebat cine-i va selecta pe acesti manageri, ministrul a raspuns:

"O comisie nationala care va fi formata din profesori universitari de medicina si management, sindicate si patronate. Aceasta comisie isi va asuma responsabilitatea si evaluarii anuale, ca sa stie aceasta comuisie ce a selectat si daca va gresi sa recunoasca. Va fi o comisie care va functiona pe langa minister.

Pe un proces verbal al unei comisii de specialitate voi semna angajarea sau concedierea unui director".

Potrivit ministrului, a alta noutate a legii spitalelor se refera la introducerea unui capitol nou privind invatamantul medical superior si unitatile sanitare universitare.

Contributiile de Sanatate nu vor mai sta intr-un sac comun

Banii platiti de populatie pentru asigurarile de sanatate vor fi folositi numai in acest scop, a declarat Eugen Nicolaescu. Noua lege a asigurarilor de sanatate prevede colectarea separata a contributiilor pentru sanatate de celelalte fonduri. Ministrul Sanatatii a avansat chiar ideea depunerea excedentelor in diferite plasamente.

"Fondurile realizate de catre casa sa fie utilizate exclusiv pentru Sanatate. Putem sa plasam disponibilitatile temporare ale fondului in cerificate de trezorerie, in bonuri de tezaur, in depozite bancare", a spus Eugen Nicolaescu.

Ministrul a declarat ca din 2007 toata lumea va plati contributiile pentru Sanatate.

Ministrul Sanatatii a facut un pas inapoi in fata medicilor

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a afirmat in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix ca a renuntat la vechea formulare din lege Colegiului Medicilor, potrivit careia "Colegiul Medicilor face politica guvernului".

"Poate n-a fost cea mai fericita formulare sa spunem ca acest corp profesional sa faca politica guvernului. Am convenit sa schimbam aceasta fraza: sa faca politica corpului profesional in domeniu, dar Ministerul Sanatatii, ca reprezentant al statului roman, sa supravegheze ca acest corp profesional sa respecte legea si ca face ceea ce trebuie.

Cand nu-si indeplineste obligatiile prevazute de lege, noi, Ministerul Sanatatii, sa putem sa apelam Adunarea Generala ca sa traga la raspundere organismul de conducere, iar daca nici in aceasta situatie organismul nu-si face datoria sa putem sa apelam la Justitie", a comentat Nicolaescu.

Ministrul sustine ca aceasta reformulare a fost acceptata de Colegiul Medicilor.

Managerii de spital vor castiga aproape 1.000 de dolari pe luna

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu este convins ca daca leafa unui manager de spital va fi de 25-30 de milioane de lei pe luna, va gasi buni profesionisti. In emisiunea Romania la Raport, ministrul a spus ca va angaja numai absolventi de facultate si nu persoane care au facut cursuri intensive de management.

El a afirmat ca, in prezent, un ditrector de spiatal castiga 4-5 milioane de lei pe luna.