Presedintele Academiei Romane, Eugen Simion, a anuntat ca este nevoit sa concedieze 50% dintre angajatii Bibliotecii Academiei. Decizia e contestata de sindicalisti, pentru ca, dimpotriva, ar mai trebui facute angajari necesare pentru activitatea in noul sediu.

Bibliotecarii celui mai important for cultural din tara, Academia Romana, au intrat de citeva saptamini intr-un razboi total cu superiorii lor dupa ce, timp de peste noua luni, au incercat sa intre in legalitate, conform Legii Bibliotecilor. Este vorba despre respectarea drepturilor prevazute de lege, respectiv obtinerea sporurilor de fidelitate si de stres.

Adica despre acordarea a circa 20% din salariul de baza, spor pe care toate bibliotecile din tara l-au obtinut de mult pentru angajatii lor, mai putin Biblioteca Academiei, care are la aceasta ora cei mai saraci bibliotecari din Romania.

Interpelare in Parlament

Legea bibliotecilor nr. 334 din 2002, republicata in „Monitorul Oficial" in 2005, precizeaza la articolul 51 ca „personalul cu o vechime neintrerupta de 10 ani in oricare dintre bibliotecile de drept public beneficiaza de un spor de fidelitate de 15% din salariul de baza" (al. 4) si pentru suprasolicitare neuropsihica de „un spor de 5% pentru fiecare treapta/gradatie profesionala detinuta".

Citeste articolul complet in Cotidianul