La Editura Polirom a aparut de curind cel de-al doilea volum al trilogiei Explorari in comunismul romanesc, volum colectiv semnat de tinerii universitari Paul Cernat, Ion Manolescu, Angelo Mitchievici si Ioan Stanomir.

Proiectul a debutat in toamna anului trecut, fiind extrem de bine primit atit de critica, cit si de cititori: „Oameni pe care nu-i cunosteam, cu care nu aveam aparent nimic in comun au venit cu inima deschisa si ne-au felicitat, ne-au spus ca se regasesc in tot ce am pus noi pe hirtie.

Reactiile extrem de pozitive din partea cititorilor obisnuiti ne-au dat incredere si ne-au motivat in continuarea scrierii acestei trilogii." (Paul Cernat).

Lucrarile analizate in acest al doilea volum al trilogiei Explorari in comunismul romanesc vorbesc despre geneza si consolidarea simbolica a unui „om nou comunist".

Setul de texte folosit ca punct de plecare al acestei reconstituiri, mergind de la povestirile istorice ale lui Dumitru Almas la naratiunile ironic-subversive ale lui Alexandru Monciu-Sudinski, de la „criticile" comandate politic la adresa literatilor pina la paginile care ilustreaza cedarile si caderile criticilor si literatilor, a fost selectat in functie de potentialul lor de semnificatie reactualizabil in prezent, dupa scurgerea citorva bune decenii.

Care este relatia autorilor cu restul cercetatorilor perioadei comuniste?

Paul Cernat: „ Proiectul nostru are propria amprenta, propria identitate si nu se inscrie intr-un trend preexistent. Imi place sa cred ca ne situam in avangarda unei tendinte care s-a manifestat la noi mai tirziu decit in alte parti."

Ion Manolescu: „ In masura in care Explorarile se ocupa si de texte non-literare sau marginal-literare, se poate vorbi de existenta unor volume de studii culturale. Caracterul lor hibrid (politologie, istorie, antropologie, istorie literara, sociologie, etica) e, de asemenea, un argument pentru acest domeniu oarecum nou in cercetarea autohtona.

Exista insa si istorici literari care se simt in competitie cu noi si aleg sa ne ignore sau sa ne minimalizeze public demersul: e dreptul lor sa nu inteleaga ca avem cercetari complementare, nu concurentiale."

Angelo Mitchievici: „Demersul nostru nu e propriu-zis istoric, fara a fi prin asta mai putin serios. Avem lecturi in domenii diverse pentru o mai buna punere in ecuatie a unui text sau, mai bine spus, a unui produs ideologico-artisitic."

Ioan Stanimor: „Miza proiectului tine de trezirea unei constiinte critice, care sa se afle la originea unei repozitionari fata de trecut si de prezent, dar si fata de viitor. Paradoxul memoriei este si acela ca, in absenta cultivarii ei, «viitorul», ca proiect comun al unei comunitati, nu are posibilitatea de a se contura cu adevarat."

Ce le-ar spune autorii, daca s-ar intoarce in timp, adolescentilor Paul, Ion, Angelo, Ioan?

Paul Cernat: „Sa fie foarte atent la lumea din jurul lui, pentru ca in citiva ani, mai repede decit se asteapta, ea va disparea si va trebui pusa pe hirtie. Si i-as spune sa stea linistit ca nu va face armata la Canalul Dunare-Bucuresti."

Ion Manolescu: „Nu le-as spune nimic. I-as invita la un film cu Sandokan-Tigrul Malayeziei, la vechiul cinema Luceafarul. Nimic nu se poate compara cu forma scaunelor desfundate, mirosul de vaselina si sunetul semintelor sparte intre dinti de sutele de spectatori, in timp ce eroul se lupta din greu cu raufacatorii."

Angelo Mitchievici: „Goodbye, Lenin!"

Ioan Stanomir: „ O intoarcere in trecut, catre cei care am fost, este iluzorie."

De aceiasi autori, la Editura Polirom au mai aparut: O lume disparuta. Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (2004), Explorari in comunismul romanesc, I (2004).