Contractul modificat pentru securizarea frontierelor, incheiat cu concernul EADS, a fost semnat, vineri, a anuntat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, citat de Radio Romantic. El a declarat ca valoarea contractului a scazut, dupa renegociere, de la 650 la 524 de milioane de euro.

Contractul a fost modificat si in ceea ce priveste garantia acordata de EADS pentru lucrarile executate. Astfel, EADS va avea obligatia de a garanta functionalitatea solutiei de proiectare a SISF pentru o perioada de cinci ani, iar perioada de garantie pentru infrastructura a fost extinsa de la 12 luni la 18 luni.

De asemenea, au fost stabiliti timpi de reactie pentru remedierea deficientelor in functie de importanta efectelor si nivelul de prioritate – 4 ore, 24 de ore si 72 de ore.

Contractul semnat de Ministerul Administratiei si Internelor si EADS va permite realizarea in cadrul programului stabilit (in doua etape, prima pana la sfarsitul anului 2006 si cea de a doua pana in 2009), a angajamentelor asumate de Romania in cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeana in ceea ce priveste securizarea frontierelor.

Vasile Blaga a precizat ca acordul nu contine nici o clauza suprapusa pe proiectele de securizare a granitelor finantate prin programele europene.

EADS va furniza Romaniei sisteme de supraveghere performante la granita, va realiza centre de comanda si control, si va echipa peste 180 de sedii ale Politiei de Frontiera.

Contractul va fi publicat incepand de astazi pe pagina de Internet a Ministerului Administratiei si Internelor www.mai.gov.ro.