Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii isi continua activitatea inca 6 ani, potrivit unei Ordonante de urgenta adoptate de Guvern in sedinta din 10 noiembrie.

Se prelungeste astfel termenul prevazut in Legea nr. 187/1999 privind accesul liber la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica. In aceasta perioada CNSAS indeplineste orice atributii date in competenta sa prin Legea nr. 187/1999, precum si prin alte legi speciale.

Dupa cum se arata intr-un comunicat de presa primit de la Palatul Victoria, necesitatea continuarii activitatii CNSAS rezulta dintr-o serie de acte normative speciale care stabilesc in sarcina acestui organism atributii de control privind relatiile cu fosta Securitate pentru unele functii sau demnitati.

Astfel, potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si Legii nr.

317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, CNSAS are sarcina de a verifica apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate a judecatorilor, procurorilor, personalului asimilat acestora, personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acesta, precum si ale

judecatorilor si procurorilor alesi ca membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, conform OUG nr. 103/2000 privind decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste", aprobata cu modificari prin Legea nr. 267/2001, CNSAS verifica persoanele propuse sa primeasca aceasta decoratie.

Totodata, este necesara continuarea activitatii CNSAS pentru indeplinirea atributiilor care deriva din Legea nr. 187/1999 privind accesul liber la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica.

Legea nr. 187/1999 prevede ca CNSAS isi va desfasura activitatea pe o perioada de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii mandatului. Primul mandat al CNSAS se incheie in luna decembrie a anului in curs.

CNSAS asigura accesul la dosarele intocmite de organele securitatii, atat pentru cetatenii care doresc informatii cu privire la propriul dosar, cat si pentru persoanele care doresc sa fie informate, la cerere, in legatura cu calitatea de agent sau colaborator al persoanelor care candideaza spre a fi alese sau numite in anumite demnitati sau functii.

CNSAS verifica, din oficiu sau, dupa caz, la cerere, apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica in cazul persoanelor care candideaza spre a fi alese sau numite in anumite demnitati sau functii.