Directorii de spital sustin ca principala problema a sistemului sanitar este subfinantarea cronica, si nu managementul deficitar. Zilnic, pentru un roman spitalizat se acorda doar 6,6 euro, in timp ce un occidental primeste 600 de euro pe zi.

Prof. dr. Florian Iordachescu, directorul Spitalului pentru Copii "M. Curie" (Budimex), ii lanseaza ministrului Sanatatii o provocare. "Il invit pe domnul ministru, care e economist, sa conduca acest spital, dar numai cu fondurile actuale.

Sa vedem cum va reusi sa acopere salariile, indexarile, sporurile salariale obligatorii, toate utilitatile, dar sa-i ramana bani si de investitii", a declarat directorul Florian Iordachescu. Potrivit acestuia, actualul proiect de Lege a spitalelor contine mai multe lacune si greseli care trebuie neaparat remediate.

"Din proiect dispar spitalele clinice si universitare si nu se spune nimic de sectiile clinice ce inseamna si ce atributii au acestea. De asemenea, din comitetul director dispar directorul medical adjunct, directorul de ingrijiri medicale, contabilul-sef, directorul administrativ.

Nu mai exista Consiliul de Administratie, exista un comitet consultativ din care fac parte reprezentanti ai Camerei de Comert si Industrie, ai puterii locale si, eventual, doi reprezentanti ai UMF, de la spitale clinice si universitare. Sunt multe inadvertente", a mai spus profesorul Iordachescu.

El a combatut si opinia potrivit careia activitatea medicala nu se poate impleti cu cea de cadru didactic universitar. "Un cadru universitar are norma de baza la UMF si jumatate de norma la spital pentru a ingriji bolnavii. Inseamna ca prin actuala lege universitarii sunt scosi din spital, eventual sa se faca contract si spitalul sa plateasca.

Cine va pregati insa viitorii medici (rezidentii) si cine va sustine cursurile de training postuniversitare?", a mai spus directorul Spitalului "M. Curie". La aceasta unitate medicala sunt incadrate 20 de cadre universitare, de la profesori universitari pana la preparatori. "Oamenii de elita trebuie sa conduca spitalul pentru ca medicii stiu bine ce se intampla.

Toti universitarii sunt banditi, feudali si in grupuri de interese? Banii de la Casa de Asigurari de Sanatate nu ajung pentru materiale sanitare, darmite pentru investitii. De exemplu, la Spitalul "Bagdasar Arseni", unde sunt presedintele CA, nu se mai poate achizitiona nimic pentru ca s-a consumat tot ce s-a contractat. Poti sa refuzi bolnavii?

Daca vine un manager economist, i se acorda din start calitatea de incoruptibil?", se intreaba directorul unitatii bucurestene.

Peste 70% pentru salarii si utilitati

"Toata lumea doreste reforma, mai ales medicii, dar problema de fond, recunoscuta de Ministerul Sanatatii, este subfinantarea', a declarat prof. dr. Eugen Bratucu, directorul Spitalului "Caritas". El a subliniat ca aceasta situatie a fost recunoscuta si de guvernarea PSD si de cea actuala, dar nu a fost rezolvata.

"Prin organizarea licitatiilor electronice si nationale pentru medicamente si materiale sanitare de Ministerul Comunicatiilor si nu de spitale, ni s-a luat de pe umeri o povara mare. Nu hotaram noi de la ce firma sa luam produsele. Datoriile spitalelor provin din rostogolirea acestora din anii trecuti.

Chiar nu inteleg de ce suntem acuzati de feudalism, deoarece din bugetul alocat spitalul se descurca greu, nu avem control asupra achizitiilor. Sunt doua titluri in buget: salarii si utilitati, care trebuie acoperite lunar. Ele consuma 70-80% din bugetul lunar alocat. Din ce ramane trebuie efectuate serviciile medicale.

Astfel, se acorda pentru un bolnav internat 6,6 euro/zi comparativ cu tarile occidentale, care aloca pentru un bolnav internat 600 de euro/zi. Cum se vor descurca managerii-economisti ai celor 450 de spitale si vor putea face bine bolnavii cu 6,6 euro/zi? E trist ca se arunca directorilor de spital cuvinte grele", a precizat prof. dr. Bratucu.

Referitor la proiectul de Lege a spitalelor, prof. dr. Bratucu a precizat ca un profesor universitar desfasoara trei tipuri de activitati inseparabile: invatamant, cercetare si asistenta medicala.

"Din pacate, actuala conducere a MS vrea sa faca disociere intre primele doua si ultima activitate, astfel incat asistenta medicala din spitalele universitare sa fie desfasurata sub sefii de sectie, care nu sunt universitari.

Aceasta bicefalie va crea prejudicii: nu se poate separa invatamantul universitar si postuniversitar de acordarea asistentei medicale", a subliniat prof. Bratucu.