12 sateliti americani suprave-gheaza permanent teritoriul Rusiei, in timp ce aceasta dispune doar de unul singur - a declarat Oleg Gromov, loctiitorul comandantului trupelor cosmice rusesti, in cadrul unei "mese rotunde" consacrate componentei cosmice in sistemul securitatii nationale a Rusiei, organizata ieri la Consiliul Federatiei al Parlamentului.

In opinia demnitarului rus, pentru corectarea raportului este nevoie de o crestere a finantarii, care ar permite inlocuirea satelitilor vechi cu aparate cosmice moderne "Meridian". Potrivit declaratiilor lui Gromov, din cauza subfinantarii, industria rusa nu poate crea, deocamdata, sateliti militari cu o durata de exploatare de 10-15 ani.

La randul sau, Anatolii Perminov, conducatorul Roskosmos, a explicat ca volumul finantarii domeniului cosmic in Rusia este de 30 de ori mai mic comparativ cu cel din SUA.

Acesta a precizat ca in timp ce americanii cheltuiesc pentru nevoi cosmice 16,4 miliarde de dolari, Rusia isi va permite doar 0,8 miliarde, incepand din anul 2007, si ca ar fi o utopie sa se creada ca la actualul nivel de finantare se va putea asigura mentinerea unui echilibru de forte.

A adaugat, de asemenea, ca din cele 96 de aparate cosmice cu destinatie militara de care dispune in prezent Rusia, 62 si-au epuizat resursele. Oficialul rus s-a aratat, totusi, optimist, mentionand ca programul cosmic federal pe anii 2006-2015 va permite redresarea situatiei.