„In Romania, piata cartii este o necunoscuta. Nu exista cifre oficiale cu privire la piata cartii.

Nu exista, de asemenea, o evaluare cu privire la structura acesteia", a remarcat senatorul Varujan Vosganian, totodata vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, la inceputul celei de-a saptea editii a galelor Asociatiei Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania, desfasurata, joi, la Campina.

Singurele statistici privind lectura in Romania apartin altor institutii decat cele din domeniu si arata o situatie ingrijoratoare, a mai remarcat senatorul.

Astfel, potrivit acestuia, doar un roman din 10 cumpara lunar o carte, iar literatura romana ar inregistra doar 300.000 – 400.000 de mii de cititori pe an.

Discutia editorilor s-a plasat in continuarea acestor date, singurele cat de cat concrete expuse in cursul dezbaterilor, si a bifat principalele motive de lamentatie ale celor din domeniul culturii scrise de la noi.

Desi are meritul, in lipsa unor alte asemenea intalniri publice ale breslei, sa fie principala ocazie pentru editori de a se intalni si a dezbate pe marginea problemelor cu care se confrunta si sa elaboreze eventuale strategii, si anul acesta intalnirea s-a limitat mai mult la formulare de plangeri si cereri de asistenta a statului.

La fel ca la editiile precedente, tiradele celor prezenti s-au indreptat impotriva Ministerului Culturii si Cultelor (care nu a trimis anul acesta nici un reprezentant la intalnirea editorilor) si a politicii in materie de carte a acestuia.

Anul acesta s-au inregistrat cele mai mari intarzieri in procesul de subventionare si achizitie a cartilor si revistelor, au remarcat cei prezenti („in timp ce ministerul nu a fost in stare sa se organizeze in 9 luni, ni se cere noua sa scoatem cartile subventionate intr-o luna, cat a mai ramas din acest an", comenta unul dintre participanti).

De asemenea, o serie de prevederi esentiale ale legii de promovare a lecturii publice, referitoare la promovarea culturii in strainatate, la reducerile pentru transportul cartilor prin intermediul postei, nu sunt aplicate.

Discrepantele aparute in ceea ce priveste sumele primite la ultima sesiune de subventii intre Romania Literara (un miliard de lei vechi) si celelalte reviste (maximum 250 de milioane de lei, pentru cele mai norocoase), cat si eliminarea de pe lista a unor reviste obisnuite sa primeasca subventie au constituit alte motive de plangeri ale

editorilor, la dezbaterea care a purtat titlul „Piata romaneasca a cartii intre politica si strategie culturala".

„E nevoie de o strategie culturala, mai ales in ceea ce priveste sustinerea cartii", au conchis cei prezenti, in urma a doua ore de discutii, purtate oarecum dezlanat si fara prea mare tragere de inima, dar nu au dat de inteles ca s-au si hotarat asupra celor care ar trebui sa o formuleze.