Alexandr Lukasenko le ofera azil politic si egalitate de drepturi imigrantilor care se muta in zonele contaminate radioactiv de la granita cu Ucraina. Incidenta cazurilor de cancer si mortalitatea infantila sint foarte ridicate in regiune, desi fermele de stat sustin ca au obtinut productii agricole necontaminate.

„Sint o gramada de cazuri de cancer aici. Belarusul nu mai face fata. Spitalele sint supraaglomerate", relata Lera Navumenka intr-un documentar HBO. Translator pentru delegati straini aflati in vizita in spitalele din Belarus, ea insasi a fost operata de cancer tiroidian de patru ori.

In Gomel, unul dintre orasele cele mai periculoase din sudul Belarusului, aflat la 130 de kilometri de Cernobil, cancerul tiroidian e de 10.000 de ori mai frecvent decit inainte de explozia nucleara din 1986. „Mortalitatea infantila e de 300 de ori mai mare decit in restul Europei. Nasterile copiilor subponderali sint ceva obisnuit.

La fel si tulburarile gastrointestinale, afectiunile grave ale creierului si mutatiile genetice: copii nascuti cu ochii in lateral, cu creierul iesind din cutia craniana", relata Frank Rabey, editor la „The Daily Reflector".

Agricultura radioactiva

Efectele dezastrului nuclear din ’86 continua sa fie subiect de controversa. Indiferent de cit de grave sint consecintele pe termen lung ale imprastierii prafului radioactiv, descoperit pina si in Alaska, Lukasenko si-a pus in gind sa recolonizeze zonele contaminate si sa le transforme in regiuni prospere: „Pamintul trebuie pus la lucru pentru tara", declara fostul sef de ferma Lukasenko. Aparent, o afirmatie banala.

Citeste articolul complet in Cotidianul