Dupa ce s-a dezvoltat natural, libera de reglementari serioase, crescand de zece ori in sapte ani, piata de leasing a intrat in vizorul BNR. Impreuna cu Ministerul Finantelor, Banca Nationala a elaborat un proiect de lege pentru institutiile nebancare, o lege-cadru care se aplica atat casei de amanet din coltul blocului, cat si companiilor de leasing cu cifra de afaceri de milioane de euro.

Dupa cum se arata in expunerea de motive privind reglementarea IFN-urilor, s-a manifestat ,din ce in ce mai puternic, in ultima perioada, migrarea activitatii de creditare din sistemul reglementat in cel nereglementat". Cu alte cuvinte, operatorii au folosit principiul "unde nu este reglementat, este permis".

Asa ca inasprirea regulilor de creditare prin banci si incercarile de domolire a consumului bazat pe importuri nu au avut mare efect, deoarece s-a creat piata si oportunitati pentru societatile de leasing, fondurile de garantare, societatile de credit ipotecar sau societatile comerciale care practica vanzarea de bunuri de larg consum cu plata in rate.

Citeste articolul complet in Adevarul