Desi cererea de locuinte este masiva, numaratorile arata ca, pana in 2008, in Romania se vor da in folosinta doar 7.000 de noi apartamente si vile. Preturile de vanzare ale acestora, perfect aliniate cu cele europene, uita insa ca se impun pe o piata unde salariul mediu net este de circa 200 de euro, iar sistemul de creditare este excesiv de scump.

Spre exemplu, pentru cumpararea unei locuinte, o familie din Polonia foloseste aproximativ 18% din veniturile sale, in vreme ce in Romania o familie blocheaza in acelasi scop peste 70% din venituri, deci peste limita admisa de bancheri.

In prima parte a anului, pe piata romaneasca s-au livrat nu mai mult de 100 de apartamente noi, majoritatea fiind amplasate in cladiri mici, drept care clientela vizata a fost cea cu venituri peste medie. Situatia nu este cu mult diferita nici in ce priveste complexurile de vile.

„In primele 6 luni ale anului au fost livrate mai putin de cateva sute de unitati, dar pentru viitor au fost anuntate proiecte cu cel putin 150 de unitati fiecare", spun specialistii Colliers International.

Citeste articolul complet in Evenimentul zilei