Multi dintre liderii sindicatelor care anunta un val de greve sunt marionete ale partidelor si ale unor cercuri de interese

Studiu de caz: Ioan Radoi, seful sindicatelor de la metrou, sau cum se impaca sustinerea intereselor muncitorilor cu politica si afacerile

Lider de sindicat, politician si om de afaceri. Acesta este un profil des intalnit in Romania ultimilor ani. Apele involburate ale ultimelor zile, marcate de greva profesorilor si amenintarile venite din alte domenii, readuc in atentie problema. Cu unele exceptii, mandatul PSD a fost lipsit de valul de greve cu care se obisnuisera, in 1997-2000, cei din CDR.

Acum, roata s-a intors, iar odata cu ea si sindicalistii. Dar cine ii conduce pe acestia? Personaje cu puternice conexiuni politice si economice. Dintre cei care ameninta cu greva, Ioan Radoi este cel mai bun exemplu. Le are chiar pe toate.

Fotoliu de parlamentar

Ultimele greve ale angajatilor Metrorex au avut loc inainte ca Ioan Cornel Radoi, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, sa devina deputat PSD, in anul 2000. Mai precis, in 1995, 1996 si 1999, actiunile de protest ale sindicalistilor, care urmareau, ca de fiecare data, majorari salariale si in contractul colectiv de munca, au durat 8 zile, 12 zile, respectiv 3 zile.

„Am gasit intelegere si s-au rezolvat revendicarile angajatilor", ne-a declarat Radoi, care spune ca a reusit, in 1999, majorarea salariilor lucratorilor Metrorex cu 48a.

In 1999, Ioan Radoi a fost ales vicepresedinte al Blocului National Sindical pe probleme de protectie sociala, dar sindicatul pe care-l conduce a iesit din BNS in urma cu aproape doi ani.

Citeste articolul complet in Evenimentul zilei