Fara a avea pretentia ca am vazut toate peliculele in care a jucat Robert Redford in ultimii, sa zicem, zece ani, „An Unfinished Life" este primul film in care am constientizat faptul ca legendarul sex-simbol de la Hollywood nu mai este tanar. E adevarat, si rolul care i s-a incredintat a fost pe masura, unul de bunic total lipsit de vino-ncoa.

E adevarat insa ca farmecul fostului june prim nu poate fi ascuns nici de machiaj, nici de riduri si nici de personajul pe care il interpreteaza: Einar este un fermier care, odata cu moartea fiului sau intr-un accident de masina, si-a pierdut orice pofta de viata.

Unica ratiune de a exista este prietenul sau de-o viata, Mitch, interpretat de Morgan Freeman, pe care trebuie sa-l ingrijeasca dupa ce acesta a fost mutilat de un urs.

Doi batranei morocanosi, dar nu in felul acela consacrat de Jack Lemmon si Walter Matthau in seria „Grumpy Old Men", care isi traiesc viata cu obida, sunt scosi dintr-o rutina cu efect de otrava lenta de un al treilea personaj, cel putin la fel de batut de soarta ca si ei. Jean (J. Lo) este nora lui Einar care, dupa moartea sotului sau, si-a luat lumea in cap insarcinata fiind.

Dupa o relatie dezastruoasa cu un betivan care o batea si pe ea si pe fiica ei, a fugit de-acasa, refugiindu-se in singurul loc posibil, dar unde nu era dorita, intrucat batranul o considera vinovata de accidentul care i-a rapit fiul. Avem, asadar, trei personaje care alearga bezmetic in cautarea timpului pierdut.

Trei oameni cu necazuri existentiale sunt repusi pe linia de plutire cu un strop de inocenta adus de fetita de numai 11 ani. Einar se resemneaza cu gandul ca viata merge inainte, Jean lasa in urma remuscarile, iar Mitch, dupa ce isi priveste in ochi calaul, a-juns intr-o cusca, are puterea de a-l elibera, constientizand faptul ca singurul vinovat pentru ce s-a intamplat nu este ursul, ci el.

O poveste trista, spusa cu har de Hallstrom, a carui sensibilitate pentru mamele care isi cresc singure fiicele o stiam de la bijuteria cinematografica „Chocolat". Daca adaugam ca Redford este nu doar inedit, ci si la inaltime, avem suficiente motive pentru a plasa filmul pe lista celor obligatorii.

Un alt inceput

SUA, 2005

Titlu original: An Unfinished Life

Regie: Lasse Hallstrom

Scenariu: Mark&Virginia Spragg

Distributie: Robert Redford, Jennifer Lopez, Morgan Freeman, Josh Lucas, Damian Lewis

Drama, 107 minute

Rating IMDB: 7,3/10

Rating Cinemagia: 4/5

Rating SFin: 7,5/10