Reprezentantii CROSS LANDER USA INC., firma controlata de omul de afaceri cubano-american John Perez, care detine pachetul majoritar la ARO, au anuntat AVAS ca intentioneaza sa cesioneze actiunile detinute la producatorul roman de autovehicule de teren.

Un consortiu de firme a efectuat saptamana trecuta un audit la fabrica din Campulung si urmeaza sa-i faca lui Perez o oferta de „exit".

Surse din AVAS ne-au declarat ca transferul de proprietate se va face prin cesiune de contract cu novatie de debitor.

Grupul de investitori ce doresc sa ia de pe capul lui John Perez palaria mult prea mare numita ARO Campulung au fost multumiti de cifrele dezvaluite de auditul efectuat saptamana trecuta.

Surse apropiate actualului proprietar ne-au declarat, sub protectia anonimatului, ca printre investitori sunt oameni de afaceri israelieni si romani, carora li s-a asociat societatea Amrom, cu capital american. Fostul viceguvernator al BNR, Vlad Soare, a condus delegatia de investitori care a vizitat uzina, dar nu a vrut sa dezvaluie date referitoare la tranzactie.

„Am semnat un memorandum cu investitorii si nu pot discuta despre aceasta afacere. Con-tractul ma impiedica deocamdata sa vorbesc. Saptamana viitoare (aceasta - n.r.) vom putea spune mai multe", a precizat, pentru SFin, Vlad Soare.

Investitorii nu sunt interesati sa achizitioneze un pachet mai mare de actiuni la Aro Campulung. Cel de-al doilea actionar semnificativ al societatii, SIF Oltenia, care detine un pachet de 23,663% din capitalul social total, nu a primit nici o oferta. „Nimeni nu ne-a contactat pentru nici un fel de propunere legata de ARO", ne-a declarat Vasile Salapa, presedintele SIF Oltenia.

Lui Perez i s-a facut o „oferta de exit"

Pentru a intra in posesia celor 7.256.816 actiuni, reprezentand 68,703% din capitalul social total, detinute astazi de John Perez, noii investitori aveau doua optiuni, ne-au declarat sursele citate: sa preia actiunile de la actualul proprietar, prin novatie, sau sa urmareasca evolutia proceselor in care este implicata societatea ARO si sa astepte o eventuala decizie de faliment.

A doua alternativa a iesit din calcul, intrucat timpul de asteptare era prea mare. Motiv pentru care au intrat in negocieri cu John Perez, au facut o expertiza tehnica si financiara a societatii si au gandit si o „oferta de exit" pentru investitorul american, titular de contract cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Care este pozitia AVAS fata de eventuala vanzare a pachetului majoritar de actiuni la ARO? Potrivit Directiei de Comunicare din institutie, „in conformitate cu legislatia in domeniul postprivatizarii, orice contract aflat in aceasta etapa poate fi cesionat de cumparator cu acordul AVAS. Condi-tia este ca acela care intra in contract sa preia toate obligatiile existente acolo".

Cei de la AVAS recunosc ca institutia a fost anuntata de reprezentantii lui John Perez ca acesta intentio-neaza sa cesioneze actiunile. „Dar nici o cesiune de contract nu se poate face fara acordul nostru. Aceasta este una dintre clauzele stipulate in toate contractele de privatizare, care exista si in contractul de vanzare a actiunilor detinute de stat la societatea ARO", precizeaza AVAS.

Revanzarea este legala

Ar fi legala insa revanzarea actiunilor catre un tert, in conditiile in care exista un raport al Curtii de Conturi care arata ca privatizarea a avut vicii mari si semnale ca investitorul nu si-a indeplinit obligatiile? Opinia AVAS este ferma: „Cu siguranta ca da. Noul cumparator intra in contract si isi asuma obligatiile de acolo, incercand sa respecte toate clauzele contractului. El se substituie in drepturi si obligatii cumparatorului initial".

In general, institutia publica, pe durata efectuarii investitiilor in baza contractului incheiat, urmareste sa se asigure ca obligatiile asumate de investitor sunt respectate, impunand anumite clauze menite sa impiedice transmiterea de catre investitor a obligatiilor asumate catre terte persoane fara acordul sau.

„Asemenea clauze se pot referi la interdictia de a instraina anumite bunuri din patrimoniul social ori la interdictia de a cesiona actiunile cumparate catre terti fara acordul prealabil, scris, al institutiei publice.

Cu toate acestea, legislatia speciala a privatizarii si postprivatizarii prevede posibilitatea, pentru autoritatea publica, de a incheia un act aditional la contractul de privatizare cu privire la schimbarea debitorului initial din contract cu o alta persoana care se angajeaza fata de autoritate sa execute obligatiile contractuale, in anumite conditii", a precizat, pentru SFin, Horia Ispas, avocat colaborator al societatii de avocati Tuca si Asociatii.

Aparitia investitorilor interesati de pachetul de actiuni ARO este salvatoare, pe fondul unor relatii din ce in ce mai tensionate intre John Perez si reprezentantii statului roman. In urma cu doua saptamani, firma CROSS LANDER USA INC.

a anuntat AVAS ca intentioneaza sa inchida uzina din Campulung, dupa care va chema Romania la Curtea de Arbitraj de la Washington daca nu i se va recunoaste faptul ca si-a indeplinit angajamentele investitionale asumate la data privatizarii. Si le-a indeplinit, oare? Conform contractului de privatizare a societatii ARO, CROSS LANDER USA INC.

trebuia sa lanseze in productie un nou autoturism de teren, sa nu vanda active ce concura la realizarea obiectivului principal de activitate al societatii, sa realizeze o infuzie de capital de 3 milioane de euro pana pe 5 ianuarie 2005, data pana la care trebuia sa realizeze si un aport de capital de 1,4 milioane de euro si sa investeasca pentru protectia mediului alte 600.000 de euro.

AVAS sustinea, acum doua saptamani, ca nici una dintre aceste cerinte nu a fost respectata.

O relatie tensionata

John Perez a speculat insa cu iscusinta neglijenta statului roman. Desi a fost adoptata ordonanta prin care s-au acordat companiei muscelene aproape toate facilitatile ce constituiau conditii rezolutorii in contractul de vanzare-cumparare de actiuni - OUG nr. 114/2004, aprobata prin Legea nr.

517/2004, din cauza procesului greoi de legiferare, acordarea inlesnirilor fiscale s-a realizat peste termenele convenite prin contractul de privatizare. Facilitatile acordate CROSS LANDER USA INC. se ridica la 1.726,3 miliarde ROL. Au ramas nefinalizate obligatiile bugetare restante in vama, care insumeaza 45,6 miliarde ROL, ceea ce inseamna doar 2,6% din totalul obligatiilor bugetare de scutit.

Acesta a fost calcaiul lui Ahile, argumentul folosit de cubanezul stabilit in SUA pentru a contraataca la Bucu-resti.

„Desi noi am intocmit proiectul de Ordin Comun in vederea acordarii inlesnirilor conform prevederilor legale in vigoare, acesta nu a putut fi finalizat deoarece societatea nu a intocmit documentatia necesara pentru elaborarea notificarii de ajutor de stat", sustin reprezentantii AVAS.

Pentru ca autoritatile romane nu si-au indeplinit la timp promisiunile, cubanezul devenit cetatean american a contraatacat, pretinzand ca neindeplinirea de catre CROSS LANDER SUA INC. a majoritatii obligatiilor sale contractuale este justificata de nerespectarea de catre partea romana a obligatiilor legate de acordarea facilitatilor la termenele convenite.

Reprezentantii AVAS precizau insa, in urma cu doua saptamani, ca in aceasta situatie, potrivit contractului, „CROSS LANDER USA INC.

avea posibilitatea sa declare terminat contractul de privatizare, prin efectul conditiilor rezolutorii, dar a preferat sa-l pastreze in vigoare, in vederea obtinerii unor conditii mai bune si a exonerarii de sanctiunile care decurgeau ca urmare a neindeplinirii propriilor obligatii contractuale".

Toata lumea castiga

Declaratiile belicoase ale reprezentantilor firmei americane au venit in preziua anuntului ca Romania a castigat procesul intentat la tribunalul arbitral din Washington de catre Noble Ventures, o alta firma americana careia i se nazarise ca n-a fost tratata bine de autoritati.

Avantul lui John Perez pare sa se fi taiat brusc, iar oferta investitorilor de a-i cumpara participatia la ARO a venit ca o manusa. Astazi, lucrurile par sa revina pe un fagas normal. „CROSS LANDER USA INC. a depus la sediul AVAS certificatele de realizare a investitiilor si urmeaza ca institutia sa se pronunte asupra corectitudinii lor", au precizat reprezentantii Autoritatii.

„Noi consideram ca aceasta cesiune de contract poate fi o solutie pentru relansarea productiei la ARO", au adaugat acestia.

La cesiunea de contract cu novatie de debitor, noul cumparator ia locul vechiului proprietar si isi asuma toate obligatiile existente in acel act de vointa a partilor.

Daca acest contract se semneaza, se poate spune ca toata lumea va avea de castigat: John Perez va obtine, cu siguranta, conditii „de exit" avantajoase, noii investitori vor lua fabrica fara obligatii prea mari, intrucat AVAS e de asteptat sa valideze certificatele de realizare a investitiilor facute de Perez, iar angajatii de la ARO vor avea, poate, noroc sa-si primeasca la timp salariile.