Paginile de Internet care preiau materiale jurnalistice din editiile electronice ale diverselor ziare si agentii de presa trebuie sa se supuna reglementarilor in materie de drepturi de autor, a avertizat, la inceputul lunii, Clubul Roman de Presa.

Aceasta luare de pozitie, extrem de dura, a produs valva in lumea presei online si a expertilor in domeniu, care au salutat initiativa CRP, dar cu rezerve cat se poate de serioase.

„Analizand proliferarea unor pagini de Internet care preiau articole si stiri din editiile electronice ale ziarelor si agentiilor de presa, sfidand reglementarile dreptului de autor, Consiliul de Onoare al CRP solicita detinatorilor respectivelor pagini de Internet sa inceteze incalcarea legislatiei in vigoare", avertizeaza comunicatul din 4 noiembrie al Clubului Roman de Presa.

Un comunicat care, potrivit expertilor, deschide o veritabila cutie a Pandorei pentru presa romana.

Conform documentului citat, CRP apreciaza ca respectivele pagini de Internet ar trebui sa preia materiale de presa, fara sa plateasca, doar in anumite conditii.

Printre acestea se numara limitarea citatelor la 500 de semne, „dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de «revista a presei» sustinut de paginile de Internet in cauza.

In mod obligatoriu, in aceste cazuri, trebuie citata sursa informatiei", spune CRP, avertizand ca, daca aceste conditii nu sunt respectate, iar site-urile vizate nu incheie acorduri „financiare sau de alta natura" cu detinatorii drepturilor, CRP va solicita interventia Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), singurul indrituit sa aplice sanctiuni in domeniu.

„O problema a intregii comunitati media"

Initiativa CRP este salutata, in principiu, de ceilalti actori ai pietei, dar, potrivit acestora, ridica multe semne de intrebare si constituie un punct de plecare pentru o dezbatere mult mai profunda pe tema drepturilor de autor in presa.

Potrivit Ioanei Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), „e vorba despre o problema profesionala care trebuie discutata in cadrul comunitatii", nu doar la nivelul Clubului Roman de Presa.

Sursa citata atrage atentia asupra existentei unui for in care este posibila o astfel de discutie multilaterala, Conventia Organizatiei de Media, care urmeaza sa dezbata chestiunea sensibila a drepturilor de autor in cadrul unei reuniuni programate la inceputul iernii.

Ioana Avadani insista asupra faptului ca subiectul nu tine exclusiv de atributiile CRP, ci de intreaga piata, in conditiile in care Clubul are membri care folosesc - fara a cita sursa si deci fara a respecta drepturile de autor - informatii obtinute chiar de pe site-urile pe care acum le vizeaza.

„Cunoastem nenumarate cazuri de ziaristi (din zona online - n.r.) care se plang ca materialele lor au fost preluate fara a fi citate" in presa scrisa, arata directorul CJI, insistand ca fenomenul se extinde si in presa regionala.

Declaratiile Ioanei Avadani sunt sustinute si de reprezentanti ai presei online, dar si ai altor site-uri specializate pe anumite domenii, care au precizat, pentru "Saptamana Financiara", ca, la randul lor, isi pun serios problema sa apeleze la ORDA pentru a le fi protejate drepturile, deoarece acestea sunt incalcate flagrant in presa scrisa din tara.

Legea e interpretabila

Directorul CJI spune ca, inainte de a lua o pozitie unilaterala, fiecare organism de pe piata, fie ca este vorba despre CRP, fie despre altele, trebuie sa accepte mai intai o dezbatere pe aceasta tema, pe toate problemele legate de drepturile de autor. Materialele „publicistice" intra sub incidenta Legii nr.

8/1996 privind drepturile de autor, aceasta excluzand insa „stirile si informatiile de presa" stor drepturi. Ceea ce duce dezbaterea mai departe, spre separarea opiniei de informatie in materialele de presa, separare care nu exista in multe dintre mijloacele de comunicare in masa din Romania.

Avand in vedere ca prevederile legii sunt destul de generale, Ioana Avadani afirma ca foruri precum CRP pot impune reguli exclusiv membrilor lor, nicidecum altor parti, pentru aceasta fiind nevoie ori de un act normativ, ori de negociere.

Specialistii juridici si specialistii de presa

Avocatul Radu Rizoiu, de la societatea "Stoica&Asociatii", incearca sa aduca o oarecare clarificare asupra a ceea ce permite sau nu permite legislatia romaneasca in vigoare. Potrivit acestuia, legea stipuleaza doar ca sursa trebuie citata si ca pe tema drepturilor de autor singurul organism abilitat sa ia decizii este ORDA.

In privinta site-urilor invocate de CRP, Radu Rizoiu arata ca legea ofera tertilor dreptul de a cita o opera, dar nu precizeaza ce inseamna a cita, in cazul presei: a prelua anumite parti dintr-un material sau a prelua intregul articol?

Rizoiu afirma ca CRP nu este un organism abilitat sa interpreteze legea, numai ORDA putand face acest lucru, in functie de ce va decide ca reprezinta „opinia specialistilor" - opinia Clubului sau acordul tuturor actorilor de pe piata.

Avocatul a adaugat ca subiectul este unul deosebit de sensibil deoarece el vizeaza atat drepturile patrimoniale pe care autorul unui articol le-a cedat institutiei din care face parte, cat si drepturile morale, ce ii apartin in continuare acestuia si se manifesta prin semnatura.

Intreaga dezbatere, arata acelasi expert, trebuie sa tina cont de practicile existente pe piata media occidentala.

Modelul occidental

In cea mai dezvoltata piata media din lume, Statele Unite, lucrurile s-au sedimentat de mult, din perspectiva drepturilor de autor. Majoritatea editiilor scrise sau online ale ziarelor americane interzic reproducerea, distribuirea, transmiterea, publicarea sau difuzarea materialelor lor fara permisiune.

Permisiune care este data, conform US Copyright Act, in conditii foarte severe, dar pe care toata lumea - cel putin in SUA - le respecta.

Astfel, majoritatea publicatiilor locale permit preluarea articolelor lor daca acest lucru le este solicitat si daca li se garanteaza ca sensul celor scrise nu este distorsionat.

Publicatiile mari, precum "New York Times", permit preluarea articolelor sau a unor citate, contra unor costuri variabile, in conditii specifice: mentinerea contextului in cazul citatelor sau preluarea intregului material, perioada si formatul in care acesta urmeaza sa fie republicat etc.

Respectivele publicatii tin cont, in cazul unor reviste ale presei al caror scop este propagarea informatiei de interes comun, de asa-numitul principiu al „utilizarii corecte" („fair use").

Acesta este aplicat la nivel de breasla pe baza unor decizii judecatoresti cu valoare de precedent, pronuntate pe parcursul timpului, in cazuri specifice, decizii ce garanteaza ca preluarea respectivelor materiale nu este folosita pentru distorsionarea mesajului si nu afecteaza interesele comerciale ale publicatiei.

Lucru care se intampla, la un nivel mai mult sau mai putin solid decat cel din SUA, si in majoritatea statelor membre UE, carora Romania li se va alatura curand.