Cea mai scumpa cafea din Europa este in Atena

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 14 noiembrie 2005, 0:00

Documente:
Studiu GFK Slovacia
(14.11.2005) PDF

Un proiect realizat de GFK Slovacia, intitulat "Euro Scan Project", a analizat cat costa o cafea in restaurantele, barurile si pub-urile din capitalele europene. In medie, cea mai scumpa cafea este in capitala Greciei cu 2,77 euro, la polul opus situandu-se Tirana, capitala Albaniei cu 0,59 euro. Bucuresti se situeaza undeva la mijlocul clasamentului, cu un pret mediu al cafelei de 1,40 euro.

Sondajul, care urmeaza a fi condus o data la doua luni, a intentionat sa identifice principalele diferente de pret, in restaurantele si pub-urile din 24 de capitale participante la proiect, la un anumit produs ales, in situatia de fata fiind cafeaua.

Cel mai ridicat pret mediu al unei cafele a fost constatat in Atena (2,77 euro). Cea mai scumpa cafea in capitala Greciei costa 3,80 euro, iar cel mai mic pret este de 2,30 euro. La polul opus se situeaza Albania, care detine recordul pentru cel mai mic pret mediu la cafeaua comandata in restaurantele si pub-urile din capitala, doar 0,59 euro.

In Bucuresti, pretul mediu al unei cafele este de 1,40 euro, cea mai scumpa cafea costand 2,90 euro.

Potrivit rezultatelor, cel mai ridicat pret al unei cafele nu este intalnit, in mod obligatoriu in tarile vest-europene. In acest sens Moscova, este dovada vie, capitala Rusiei detinand primul loc in privinta celei mai scumpe cafele, 5,04 euro. Cea mai ieftina cafea in capitala Rusiei costa 0,84 euro.

Rusia, o tara in care puterea de cumparare pe cap de locuitor este una dintre cele mai mici din Europa, reuseste sa depasesca in privinta celui mai mare pret al unei cafele, tari precum Franta (4 euro), Belgia (3,70), Austria (2,60 euro), Germania (2,30 euro) si Italia cu doar 1 euro.

O cafea cumparata in barurile si pub-urile din Moscova este cu 109,28% mai scumpa decat una cumparata in Bratislava sau Budapesta, capitalele Slovaciei si respectiv Ungariei.

In medie insa, pretul unei cafele in Moscova este de doar 2,03 euro, cu mult in urma Greciei (2,77 euro), a Finlandei (2,28 euro), a Frantei (2,20 euro) sau a Austriei cu 2,16 euro.

Preturile sunt foarte ridicate si in Turcia, care detine in indexul "Euro Espresso" o maxima de 3,57 euro si o medie de 2,15 euro.

Sondajul a fost realizat in perioada 19-26 august 2005 in restaurante, baruri si pub-uri din 24 de capitale participante la proiect si dat publicitatii in luna septembrie a anului 2005.


86 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri