• O lansare-dezbatere • De la Zigu Ornea la Cristian Tudor Popescu • Un autor care provoaca • Textura vie a dialogului pe hirtie

Marti, 15 noiembrie, la ora 17.00, la Libraria Carturesti (str. Arthur Verona nr. 13) editura POLIROM lanseaza volumul de interviuri Sertarul Scriitorului Roman semnat de Daniel Cristea-Enache, aparut in colectia „Ego. Publicistica" de la Polirom.

Evenimentul este o lansare-dezbatere pornind de la intrebarea „Ce se ascunde in sertarul scriitorului roman?" si de la interviurile luate de tinarul critic literar. Invitati ai autorului vor fi toti cei intervievati, alaturi de Octavian Paler, Eugen Negrici si Cristian Tudor Popescu. La dezbatere vor participa de asemenea Mihai Sora, Mircea Anghelescu, Dumitru Micu.

Sertarul Scriitorului Roman nu este o simpla carte de interviuri realizate la modul clasic, ci o adevarata dezbatere de idei, un caleidoscop al lumii literare romanesti. Este o incursiune – uneori incomoda pentru cei care dialogheaza cu Daniel Cristea-Enache – in mentalitatile citorva generatii de intelectuali, de la regretatul Zigu Ornea la Cristian Tudor Popescu.

Bun cunoscator al mediului scriitoricesc de la noi, autorul stie sa puna degetul pe rana (raminind insa un interlocutor urban si agreabil) si sa provoace – uneori cu prefacuta inocenta, alteori direct, cu siguranta celui care isi pastreaza onestitatea si libertatea interioara.

Amintirile – literare ori politice –, inamicitiile vechi si noi, birfele, taifasul placut sau argumentatia rece compun textura extrem de vie a acestor dialoguri pe hirtie.

„Daniel Cristea-Enache se plaseaza la antipodul autorilor «dezinvolti» de interviuri, hartuitori si insolenti, azi la moda, preocupati prea putin de interlocutor si prea mult de a se pune pe ei in evidenta.

Criticul e insa un conlocutor cu initiativa, deferent fara timorari si extrem de staruitor, reclamind ducerea pina la capat, pina in nuante a discutiei in jurul unui subiect.", Gabriel Dimisianu.

Daniel Cristea-Enache (n. 1974, Bucuresti) a absolvit in 1996 Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti. Din 2005 este doctor in Filologie al acestei universitati. Este lector universitar, director de imagine la Grupul Editorial Corint si cronicar literar la revista „Romania literara".

A tinut cronica literara in Adevarul literar si artistic (1997-2005), publicind si studii, eseuri, interviuri. Colaborari la Caiete critice, Ramuri, Ziarul de duminica, Lettre Internationale, Apostrof, precum si la ziarele Adevarul, Ziua, Curentul. Volume publicate: Concert de deschidere (2001); Ileana Malancioiu, Recursul la memorie. Convorbiri cu Daniel Cristea-Enache (Polirom, 2003).

A obtinut Premiul de Debut al Romaniei literare, Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania si Premiul „Titu Maiorescu" al Academiei Romane, toate pentru volumul Concert de deschidere.