Gradul scazut de informatizare a administratiei fiscale, recuperarea datoriilor avute de firme la bugetul de stat, rambursarile ilegale de TVA sunt cateva probleme importante aflate pe agenda Fiscului. Despre acestea, pe larg intr-un interviu acordat de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu.

Inca se lucreaza pe hartie

- Raportul de monitorizare a Romaniei, realizat de catre Comisia Europeana, indica anumite intarzieri in privinta informatizarii sistemului de colectare a taxelor si impozitelor. In primavara anului viitor va fi realizat un alt raport care va consemna evolutiile de pana atunci. Cat de serioase sunt semnele de intrebare ridicate in raport?

- In primul rand, trebuie mentionat ca este vorba de stegulete galbene, si nu rosii. Avem niste intarzieri la introducerea programelor informatice de evidenta a operatorilor intracomunitari privind TVA si accizele, dar, repet, acestea sunt steaguri galbene si pot fi recuperate pana la data aderarii.

Intarzierile tin de lentoarea cu care se misca Directia Generala a Tehnologiei Informatiei, care nu are oameni pregatiti sa faca softuri.

De fapt, au crezut ca pot sa le faca singuri, iar in final si-au dat seama ca nu reusesc. Informatizarea a inceput cu Directia Gestiune a Marilor Contribuabili, iar aici suntem in termen. O problema o reprezinta necesitatile financiare, ar fi vorba de cateva zeci de milioane de euro. O parte din bani vin de la Banca Mondiala, care ne ofera un imprumut cu dobanda mica pentru modernizare.

Citeste interviul complet in Adevarul