Atelierul pictorului Stefan Pelmus este deseori plin de prieteni. El insusi este un om plin de viata, un tip de om cu un temperament vulcanic, cu un ceva pantagruelic in felul sau de-a fi. Dar in picturile sale descoperi o tacere vorbitoare, un soi de izolare anahoretica. Este vorba despre ,cautarea Graalului si prin extensie despre cautarea lui Dumnezeu.

Artistul este un individ intuitiv, eu cel putin in zona asta ma aflu." Cand privesti atent picturile lui Stefan Pelmus urmaresti, de fapt, in detaliu o harta a cautarii spirituale: ,Ma preocupa o simbolistica a crestinismului, viata de dincolo, drama omului modern - sangerand, treci gol prin maracini si ajungi dincolo piele si os, fara carne pe tine.

Patrunzi intr-un labirint, mergi pe drumul spre cunoastere, spre centru; elementele vegetale in picturile mele reprezinta un element care leaga totul, un lant, ca o crestere, ca o samanta, e simbolul care se duce, se toarce; totul este o increngatura ca un paradis, care se invarte, ca o floare imensa care creste si care revine de unde a inceput."

Citeste articolul complet in Adevarul